ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Současné užívání léčiv

26. červenec 2022

 


Dobrý den.


 


Prosím můžete mi poradit ohledně současného užívání léků, jestli mohu užívat Indapamin PMCS 2,5 mg TBL NOB 100 , když zároveň užívám:


CARZAP 16 mg, Detralex 2tbl. denně, Mertenil 20 mg 0-0-1,


MIFLONID inh. 2x denně, Formano inh. 2xdenně,  tablety s vápnikem Caltrate D3 500 mg 1x denně , když mě bolí hlava, beru Ibuprofen.


 


Když jsem četla v příbal.letáku které léky nesmím zároveň užívat, našla jsem hned čtyři 


z těch, které užívám. Ale jsem laik, proto se ptám odborníků.


Navíc mám zvýšenou glukózu, kolem 6 , ale diabetolog mě 12 let léčí jen dietou. 


Dnes mi OL řekl: "máte cukrovku. Z čeho byste jinak měla tu NEUROPATII? "(Tu mám už 


8 let).


Ale diabetolog tvrdí, že cukrovku nemám, nanejvýš prediabetes... Léky mi nepředepisuje.


 


To jen tak na okraj - promiňte, že se tak rozepisuji. Ale stále nevím, na čem jsem.Je mi sice už 70 let, ale musím si dávat pozor na zdraví, musím tady být pro vážně nemocnou dceru - má Bohužel RS a její malé děti denně hlídám. 


 


Mívám často vyšší tlak ( např. 173/93/72 ráno před užitím Carzapu), po užití Carzapu se trochu sníží), ale tyto tablety mi dnes obvodní lékař předepsal kvůli dlouhodobě se opakujícímu otoku LDK. 14 dnů je otok, pak cca 14 dnů normální a znovu otok levé nohy 14 dnů v nártu a kolem kotníku. S tímto problémem jsem za ním dnes byla.


 


Prosím poraďte, zda mám ty nové léky vůbec brát (lékaři neřeknu, že jsem se ptala vás).


 


     Děkuji Vám moc za ochotu odpovědět  na všechny dotazy.       


    


S úctou 


                                                                                   Seniorka Pečonková, kontakt 732153610


janapecon@seznam.cz



Dobrý den,

mezi uvedenými léky není zásadní interakce, můžete je bez problémů užívat. Lék  Indapamid, který máte nově předepsaný, Vám pomůže upravit tlak na lepší hodnoty a měl by pomoci i s otoky dolních končetin. Jedná se o lék, který zlepšuje i odvodnění.

Co se týká léčby cukrovky, tam jsou celkem jasně daná kritéria, kdy se ještě jedná o prediabetes a kdy už stav přešel do diabetu. Prediabetes opravdu může trvat až 10let a v tom období se nejvíce řeší preventivní opatření, kterými je hlavně vhodná strava s nižším obsahem sacharidů, dostatek pohybu a udržování tělesné hmotnosti nejlépe pod stav obezity. Důležitá je i správná léčba vysokého krevního tlaku a zvýšeného cholesterolu. Váš diabetolog zjišťuje i další hodnoty, nejen  aktuální hladinu cukru. Sleduje se i tzv. glykovaný hemoglobin HbA1c, jehož hodnoty jsou také v různých rozmezích, které pomáhají utvářet celkový obraz o hladině cukru. Tato hodnota obvykle vypovídá o tom, jaká byla hladina cukru v uplynulém období 4-6 týdnů.

Nevím, zda jste si pořídila glukometr a máte sama určitý přehled o tom, jak Vám hladina cukru kolísá, v jakých hodnotách se pohybuje nalačno a po jídle.

Riziko tzv. mikrovaskulárních komplikací, mezi které patří i neuropatie, se může vyskytnout už i u prediabetu. Určitou prevencí je užívání léku Mertenil, který pomáhá redukovat proces aterosklerózy. Pokud pociťujete příznaky neuropatie, je třeba o tom mluvit zvláště s diabetologem a domluvit se na dalším postupu.

Vy sama určitě doplňte hořčík a jsou vhodné i doplňky s obsahem vitamínu B a kyseliny lipoové. (např. Neuromedic, Aneurox, Revitanerv).

Nový lék určitě užívejte, opravdu je třeba upravit tlak a výskyt otoku. Snažte se i večer trochu regenerovat, dát si končetiny do mírně zvýšené polohy, sprchovat je na střídačku i chladnější vodou. Pro určitou úlevu lze použít nějaký chladivý gel, který se aplikuje od kotníku nahoru, dostačující je třeba i Alpa masážní chladivá emulze či něco podobného.

Na bolení hlavy k Vaší léčbě je lepší Paralen či Panadol v dávce odpovídající Vaší hmotnosti, tzn. nad 60kg se užívají 2 tablety naráz. Doplnit tekutiny a právě i hořčík obvykle pomáhá zmírňovat tyto potíže. Ibuprofen užívejte spíš výjimečně, pokud paracetamol nezabere.

 

přeji, ať se problémy aspoň o něco zlepší,

pěkné léto,

Mgr. Lada Mrázková


 

Klinické studie