ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Cena volně prodejných léků

9. leden 2012

Dobrý den, proč v databázi léků na těchto stránkách nejsou uvedeny informativní ceny léků, které jsou volně přístupné bez receptu? Děkuji.

Dobrý den,

v Databázi léků jsou uvedeny orientační prodejní cena a doplatek pouze u léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění (bez ohledu na to zda jsou i volně prodejné nebo pouze na recept), protože pouze tyto přípravky podléhají dle Cenového předpisu Ministerstva zdravotnictví Cenové regulaci.
V souladu s Cenovým předpisem podléhá cenové regulaci cena původce (původce - osoba, uvádějící lék do distribučního řetězce) stanovením maximální ceny výrobce a obchodní přirážka společná pro lékárnu a distributora, jejíž výše je také stanovena cenovým předpisem. U části léčivých přípravků hrazených ze zdravotních pojištění, které jsou stanoveny v Cenovém rozhodnutí pak podléhá cenové regulaci pouze obchodní přirážka a cenu, za kterou bude přípravek dále distribuován určuje držitel registračního rozhodnutí, tuto cenu je povinen oznámit SÚKL. Z maximální ceny výrobce a ohlášené ceny původce lze vypočítat maximální hodnotu prodejní ceny a výši doplatku u pacienta a u těchto přípravků jsou tyto údaje uvedeny v Databázi léků.
Maximální výše prodejní ceny vychází z maximální ceny výrobce nebo nahlášené ceny původce, obchodní přirážky, která je společná pro distributora a lékárnu, které nemusí být vždy plně uplatněny a DPH. Pokud však distributor či lékárna nevyužijí obchodní přirážku v plné výši, nebo výrobce dodá přípravek na trh za cenu nižší než je stanovená maximální cena, může dojít ke snížení prodejní ceny, a tím i ke snížení doplatku.
U přípravků, které nepodléhají cenové regulaci a jejich cenu určuje držitel registračního rozhodnutí, tyto údaje nemá Státní ústav pro kontrolu léčiv k dispozici a proto tyto údaje nejsou uváděny v databázi léků.

Tiskové a informační oddělení

 

 

 

 

Klinické studie