ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Nakládání s léčivy

3. leden 2012

Dobrý den, měla bych dotaz jakým způsobem probíhá zneškodňování léčiv, případně kde bych tuto informaci mohla sehnat. Děkuji Prášková

Dobrý den,
dle zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů (dále zákon o léčivech) se "při nakládání s nepoužitelnými léčivy postupuje stejně jako při nakládání s nebezpečnými odpady".
Fyzické osoby odevzdávají nepoužitelná léčiva v lékárnách, které jsou lékárny povinny je převzít. Nepoužitelná léčiva se poté odevzdávají osobám, které jsou oprávněny odstraňovat nepoužitelná léčiva.
V souladu s § 88 odst. 3 zákona o léčivech provádějí odstraňování nepoužitelných léčiv "právnické nebo fyzické osoby na základě souhlasu uděleného krajem v přenesené působnosti anebo, jde-li o radiofarmaka, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. O udělení souhlasu informuje úřad, který souhlas udělil, Ministerstvo zdravotnictví, jde-li o humánní léčivo, nebo Ministerstvo zemědělství, jde-li o veterinární léčivo, přičemž sdělená informace obsahuje i název technického zařízení sloužícího k odstraňování nepoužitelných léčiv, jehož je příslušná právnická nebo fyzická osoba provozovatelem.".
Seznam osob oprávněných odstraňovat nepoužitelná léčiva zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.

S pozdravem
Jitka Židlická

Klinické studie