ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Dieta při štítné žláze a zvýšeném cholesterolu

11. únor 2010

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou dietu mám držet, když je mi 67 let a mám onemocnění štítné žlázy a zvýšený cholesterol? Děkuji Vám za radu.

Dobrý den, 

při onemocnění štítné žlázy je vhodné dodržovat zásady zdravé životosprávy. Důležitý je dostatek pohybu (ale ne nadměrná zátěž, vhodná je rychlá chůze – stačí 30min denně), dieta s omezením tuků a volných cukrů, dostatek vlákniny, udržování přiměřené hmotnosti, psychická pohoda, nekouřit. Stejná pravidla platí pro zvýšenou hladinu cholesterolu, vhodná strava je nezbytným předpokladem úspěšné léčby. Prakticky to znamená konzumovat méně živočišných tuků, tučného masa, vajec, vnitřností, uzenin. Je vhodná drůbež (ale bez kůže), libové rybí maso, králičí, telecí, libové vepřové, šunka, nízkotučné mléčné výrobky... Nevhodná jsou tučná těsta, tučné krémy, smažené pokrmy, různé solené pochoutky…Zásadní je samozřejmě dostatek ovoce a zeleniny (včetně luštěnin), upřednostňování celozrnného pečiva. Vláknina obsažená v ovoci, zelenině, celozrnném pečivu napomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu ze střeva. Alkohol je vhodné omezit, ale sklenička červeného vína je bez problému.
Souhrnně se dá říct, že dieta by měla být bohatá na vlákninu, kvalitní bílkoviny. Tuky by měly tvořit jen třetinu celkového energetického příjmu.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie