ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Léky na snížení cholesterolu

16. prosinec 2011

Dobrý den, beru léky s obsahem látky rosuvastatin 20mg na snížení cholesterolu, snažím se nejíst tučné ale vyloženě dietu nedržím. Cholesterol a tuky v krvi se mi snížily minimálně, tzv. špatný cholesterol mám kolem 8. Existují léky více ůčinné nebo to vyžaduje ještě větší dietu? Děkuji.

Dobrý den,

léčba nesprávných hladin krevních tuků vyžaduje detailní znalost Vašeho zdravotního stavu a je individualizovaná pro každého pacienta na základě vyšetření lékaře. Mohu tedy uvést jen obecné zásady.
Vysoké hladiny „špatného cholesterolu“ mohou být důsledkem jednak nesprávného životního stylu, dále následkem jiného onemocnění nebo se jedná o vrozenou formu. Z toho plyne, že je třeba na prvním místě léčit případné příčiny, které mohou nesprávné hladiny krevních tuků zhoršovat.
Vždy je třeba upravit životní styl ve smyslu: zvýšit pohybovou aktivitu, přestat kouřit, omezit alkohol, redukovat nadváhu nebo obezitu a držet správný typ diety. Dieta v tomto případě představuje snížení množství zkonzumovaných tuků a z těch používaných omezit živočišné tuky a zdroje cholesterolu. Upřednostňují se tuky s obsahem tzv. nenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje, margaríny, ryby). Jejich zdrojem mohou být i doplňky stravy prodávané v lékárnách. Dále je potřeba zvýšit přísun ovoce, zeleniny a obecně vlákniny. Vhodné je také omezit solení jídel.  
V léčbě mají lékaři možnost jednak upravit dávku statinu (Vámi užívaný přípravek s rosuvastatinem) a dále využít kombinace s léčivem jiné chemické skupiny. Jakékoli změny dávkování nebo přidávání dalších léčiv musí řídit ošetřující lékař, aby nedošlo k rozvoji nežádoucích účinků. Zda je některý ze zmíněných postupů pro Vás vhodný, musí rozhodnout Váš lékař.

Mgr. Jana Holfeuerová

Klinické studie