ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Interakce a nežádoucí účinky

Dotazy týkající se možnosti vzájemného ovlivnění současně užívaných léků a informace o nežádoucích účincích léků.

Dobrý den, manžel užívá na zvětšenou prostatu přípravek s látkou tamsulosin 0,4 mg, 1 tabletu denně. V příbalovém letáku je uvedena informace o možné komplikaci při operaci katarakty, která manžela čeká. Prosím o vysvětlení, jaký nežádoucí účinek může nastat a lze-li užívání přípravku přerušit. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den,

opravdu byly s léčbou přípravky obsahujících účinnou látku tamsulosin pozorovány komplikace při operacích katarakty (šedého zákalu). Jedná se o tzv. peroperační syndrom plovoucí duhovky – projevuje se tak, že zornice navzdory aplikaci látek, kterými by se měla při operaci rozšířit (dilatovat), zůstává zúžená. Operace je tak náročnější a zvyšuje se riziko operačních komplikací. Je opravdu nezbytné zavčas informovat očního specialistu, že manžel užívá přípravek lék s tamsulosinem a domluvit se, jak dlouho před operací přípravek vysadit (doporučuje se 14 dnů, možná se dle zkušeností lékaře domluvíte jinak). Před operací opět upozornit lékaře, že byl tento lék užíván, aby byla zajištěna příslušná opatření, kdyby se syndrom plovoucí duhovky během operace objevil. Přeji nekomplikovaný průběh operace.

Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, lékař mi předepsal na snížení cholesterolu lék s obsahem atorvastatinu 20mg/tableta. V příbalovém letáku je popisováno mnoho vedlejších účinků. Prosím, jaké jsou podobné léčiva s příznivějšími vedlejšími účinky a snášenlivostí potvrzené praxí? Děkuji.

Dobrý den,

prakticky každý lék může způsobovat nežádoucí účinky, nejčastější jsou jen mírné a přechodné. Vážné nežádoucí účinky bývají vzácné a vyskytnou se spíše při nesprávném užívání léku - příliš vysoká dávka, kombinace s nevhodnými léky, nedostatečné kontroly u lékaře. Atorvastatin patří celosvětově k nejužívanějším hypolipidemikům ze skupiny statinů. Všechny obdobné léky z této skupiny mají velmi podobné nežádoucí účinky. Doporučuji přípravek užívat v předepsaném dávkování, pravidelně chodit na kontroly k lékaři a dbát jeho pokynů. Z nežádoucích účinků si hlídejte hlavně svalové potíže (bolestivost, křeče, svalová slabost z neznámé příčiny). Pokud nadále máte k léku nedůvěru, zkuste si domluvit s lékařem zahájení užívání nejnížší dávkou (10mg), při dobré snášenlivosti Vám lékař případně dávku zvýší podle výsledků krevních testů.

Mgr. Michal Skalka

Zobrazit odpověď

Dobrý den, je možné používat současně lék Warfarin a Tamiflu? Neexistují nějaké interakce? Děkuji.

Dobrý den,

oba léky lze užívat současně, ale je zde nutná určitá opatrnost. Oseltamivir (TAMIFLU) může zvyšovat účinek warfarinu, může tedy dojít ke zvýšeni hodnot INR (test k monitorování efektivity léčby např. warfarinem) a k riziku krvácení. Je proto doporučováno v průběhu léčby tímto přípravkem častěji monitorovat INR.

Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla sem se zeptat jestli mohu užívat kyselé a mléčné výrobky s antibiotikem s obsahem klarithromycinu 500 mg, tablety. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

s antibiotikem, které užíváte, můžete bez problému jíst cokoliv. Vstřebávání léčiva není ovlivněno potravou, lze užívat nezávisle na jídle (před, během i po jídle). Můžete během léčby jíst zakysané mléčné výrobky s živými kulturami (jogurty, kysané nápoje…) jako určitou prevenci vzniku průjmu po užívání antibiotik. Pokud na průjmy po léčbě antibiotiky trpíte, je vhodné k léčbě přidat přípravek s obsahem probiotik nebo v kombinaci s prebiotiky.

Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, ráda bych se zeptela, jestli při užívání cotrimoxazolu můžu jíst jogurty, případně s jakou časovou prodlevou po užití léku. Děkuji.

Dobrý den,

při užívání cotrimoxazolu je dokonce vhodné jíst jogurty, nejlépe obsahující živé kultury. Slouží jako prevence možných střevních potíží, které se mohou během léčby projevit. Můžete je jíst v kteroukoliv denní dobu, nemají vliv na účinek cotrimoxazolu. Při užívání tohoto léku byste se měla vyvarovat kyselých potravin a kyselých nápojů. Pokud užíváte antacida, měla by být užívána s časovým odstupem. Samotný cotrimoxazol by měl být užíván po jídle.

Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné užívat bisfosfonáty společně s digoxinem. Děkuji.

Dobrý den,

v této kombinaci nebyla popsána žádná interakce. Je důležité hlavně dodržovat správné užívání bisfosfonátů – 1h před jídlem, zapít vodou ve vzpřímené poloze. Je vhodné dodržet alespoň 30min odstup od užití dalších léků. Léky s obsahem vápníku, hořčíku, železa a hliníku užívat s větším odstupem po podání bisfosfonátů (minimálně 2h).

Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, vím, že užívání některých léků (např. betablokátorů) má jako vedlejší účinek zvýšení hmotnosti pacienta. Je možné, že takové účinky má také lék s obsahem ramiprilu?

Dobrý den,

ramipril patří mezi takzvané ACE inhibitory a působí jiným mechanismem než betablokátory. U ramiprilu nebylo pozorováno zvýšení hmotnosti pacienta. Naopak, možným vedlejším účinkem užívání ramiprilu je nechutenství a úbytek hmotnosti.

Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Dobrý den, užívám dlouhodobě denně 2 tablety přípravku s obsahem diclofenaku 100 mg/tableta a chtěla bych vědět, zda užívání tohoto léku má nějaké vedlejší účinky. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

diclofenac by měl být užíván denně v dávce max. 150 mg a pouze krátkodobě. Dlouhodobé užívání takto vysoké dávky může mít za následek zejména zažívací obtíže (bolest v oblasti žaludku, zvracení, průjem), krvácení do zažívacího traktu, až tvorbu žaludečních vředů. Vyskytovat se mohou bolesti hlavy a závratě, případně otoky nohou. Doporučuji navštívit vašeho lékaře a probrat s ním možnou záměnu diclofenacu za bezpečnější přípravek, nebo aspoň úpravu dávky.

Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Alergie na sluníčko

26. leden 2010

Dobrý den, pojedu do zahraničí k moři. Často se mi stává, že se mi zejména po prvním delším pobytu na sluníčku objeví většinou ve výstřihu červené pupínky, které mírně svědí - alergie na sluníčko. Můžete mi prosím poradit, jak tomuto zčervenání předcházet? Děkuji.

Dobrý den,

jediná spolehlivá prevence sluneční alergie je maximální ochrana pokožky před slunečním zářením. Používejte opalovací krém s velmi vysokou ochranou, nejlépe SPF 50+. V době mezi 11. a 15. hodinou se přímým slunečním paprskům raději vůbec nevystavujte, ani po použití opalovacího přípravku. Pokud by se přece jen vzniku alergické reakce nepodařilo zabránit, může ji alespoň zmírnit užívání tablet s protialergickými účinky (antihistaminikum) a lokálně gelu s panthenolem. S výběrem konkrétního přípravku Vám poradí v každé lékárně.

Mgr. Michal Skalka

Zobrazit odpověď

Léky

Lékárny

Očkování

Klinické studie