ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Upozornění při užívání cotrimoxazolu

12. leden 2011

Dobrý den, při výdeji uvedeného léku jsem byl v lékárně poučen, že se mám vyvarovat konzumaci ovoce, nápojů obsahujících ovocné šťávv a ještě další upozornění, které jsem bohužel zapomněl. Můžete mi poradit? Děkuji předem za laskavou odpověď.

Dobrý den,

při užívání těchto přípravků je opravdu vhodné omezit alkohol, kyselé potraviny, vysoké dávky vitamínu C v tabletách, kyselé ovoce – zejména jižní tropické ovoce, ovocné džusy. Je to z toho důvodu, že v kyselém prostředí je větší riziko tzv. krystalúrie (tzn. vznik krystalků jedné z obsahových látek v ledvinách) a tvorby ledvinových kamenů. Velmi důležitý je dostatek tekutin, který je také vhodnou prevenci výše uvedených problémů. Dále je vhodné užívat přípravek po jídle, případně i zapíjet alkalickou minerálkou.
Druhá informace, kterou jste asi v lékárně dostal, je opatrnost při užívání protizánětlivých léků, z volně prodejných jsou to přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu. Problémy mohou způsobit hlavně u pacientů, kteří léky s těmito látkami užívají pravidelně, ve vyšších dávkách a také u pacientů s onemocněním ledvin. Nedoporučuje se současně užívat i přípravky s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Interakcí s dalšími léky je víc, ale to už záleží na konkrétním pacientovi, co dalšího užívá.
Dalším omezením je pobyt na slunci či v soláriu, který může vést k tzv. fotosenzibilitě – může se projevit zarudnutím pokožky, vznikem vyrážky, svěděním, nebo jinou kožní reakcí.
Když to všechno shrneme, tak je opravdu důležité vzít tabletu po jídle a pořádně zapít vodou. Pokud si přes den vezmete jedno jablko či nějakou zeleninu, tak to určitě problémy nezpůsobí. Na případnou teplotu je nejvhodnější použít přípravek s obsahem paracetamolu.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie