ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Léky na snížení cholesterolu

21. říjen 2010

Dobrý den, již delší dobu užívám lék s látkou simvatstain 40mg pro snížení chlesterolu. Při kontrolním měření však hodnoty jsou zvýšené. Můžete mi prosím napsat názvy jiných vhodných léčiv, které snižuji hodnoty cholesterolu a které jsou nejúčinnější? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

na Váš dotaz lze odpovědět jen obecně, neznám další souvislosti. Při terapii zvýšené hladiny cholesterolu se sleduje vice laboratorních ukazatelů, celkový zdravotní stav, věk, další užívaná léčiva atd. Na základě těchto informací se volí vhodná terapie. Vzhledem k Vaší léčbě (účinná látka simvastatin) máte zvýšenou hladinu celkového cholesterolu, záleží také na koncentraci HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu. Pro účinnost léčby je nejvýznamnějším ukazatelem LDL-cholesterol. V závislosti na celkovém stavu pacienta se volí nejen dávkování a typ účinné látky, ale také způsob terapie – intenzivní či mírná. Léčba je dlouhodobá a nevysazuje se ani při úpravě laboratorních hodnot. Pokud pacient na zvolenou léčbu nereaguje, léčba nevede k dosažení cílových hodnot, pak může lékař řešit situaci různým způsobem. V některých případech je možné zvýšit dávku užívaného léčiva nebo změnit účinnou látku.
Nezbytnou součástí léčby jsou dietní opatření. V potravě je nutné omezit tuky, měl by se zvýšit podíl rostlinných a rybích tuků, důležitý je dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny, ryb, nízkotučných mléčných výrobků, výrazně snížit spotřebu alkoholu, příjem soli. Vhodné je zvýšení příjmu fytosterolů v pokrmových tucích. Důležité je udržování tělesné hmotnosti, dále přiměřená fyzická aktivita – vhodné jsou i pravidelné procházky rychlejší chůzí.
Zda je ve Vašem případě žádoucí změna terapie, budete muset zkonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem. Je možné, že na terapii reagujete vhodně, pouze výsledky nejsou vidět tak rychle.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie