ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Warfarin a zelenina

16. duben 2010

Dobrý den, maminka delší dobu (několik měsíců) užívá Warfarin. Stěžuje si, že na doporučení lékaře nemůže jíst skoro žádnou zeleninu, je jí špatně a hodnoty nějakého kviku, jak tomu říká, má nad hodnotu 7. Je to normální? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

výsledek Quickova testu (test k vyšetření srážlivosti) se vyjadřuje jako hodnota INR (test k monitorování efektivity léčby warfarinem). Hodnotu INR má Vaše maminka velmi vysokou. Její srážlivost ještě není stabilizovaná, na kontroly určitě chodí často. Vzhledem k uvedené hodnotě se lékař snaží vyloučit všechny faktory, které by mohly ovlivňovat hodnotu INR. U starších pacientů, kteří často mají i další zdravotní problémy a užívají další léky, může být ustálení hodnot náročnější. Je opravdu důležité dávat pozor i na různé volně prodejné léky, potravní doplňky, bylinky. Je nezbytné vždy informovat lékárníka, že maminka warfarin užívá. Co se týká příjmu zeleniny, tak je spíše trend nedělat ve stravování radikální změny, aby příjem vitamínu K (snižuje účinnost warfarinu) v potravě byl stabilní. Úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák..) - lze pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Ovoce lze až na výjimky konzumovat (výjimkou je kiwi, sušené švestky, mango, maliny,ostružiny).
Nevolnost se po léčbě warfarinem může objevit, je otázka, zda také neužívá další léky, které by mohly tento problém způsobovat.

Mgr.Lada Mrázková

Klinické studie