ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Strava při užívání warfarinu

18. březen 2010

Dobrý den, má maminka bere lék Warfarin a chtěla by vědět, co všechno při podání léku může jíst. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

obecně se dá říci, že účinky warfarinu mohou být ovlivněny několika faktory – stravou, některými léky, potravními doplňky, léčivými rostlinami. Proto je vždy nutné informovat lékaře a lékárníka o užívání tohoto léku. Ne každý lék je vhodný k současnému užívání s warfarinem, u některých kombinací jsou nutné častější kontroly INR (test k monitorování efektivity léčby).
U stravování je důležité nedělat radikální změny, aby příjem vitaminu K (snižuje účinnost warfarinu) nebyl výrazně vyšší nebo nižší než při zahájení léčby. Strava by měla vycházet ze zásad zdravé výživy, ze stravovacích návyků daného pacienta, tak aby příjem vitaminu K byl stabilní. Pokud strava maminky obsahuje mezi 50-300 mikrogramy vitamínu K denně, pak nejsou nutná dietní opatření. Mezi rizikové potraviny lze zařadit listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák..) – lze pouze v malém množství – součást polévky, ozdoba.. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, okurky, brambory, houby.. Ovoce lze až na výjimky konzumovat (výjimkou je kiwi, sušené švestky, mango, maliny,ostružiny). Co se týká masa, vyšší obsah vitamínu K má hovězí, kuřecí a krůtí maso. Zde ale hraje roli, jakým způsobem byla tato zvěř chována, krmena. Určitě se nedoporučuje tato masa vyloučit ze stravování, jen jíst v přiměřeném množství. Zcela vyloučit játra a potraviny z nich vyrobené. Při přípravě pokrmů využívat slunečnicový a řepkový olej. Olivový olej a sojový olej (obsahují větší množství vitamínu K) využívat jen v malém množství (lžička do salátu apod…). Luštěniny lze konzumovat v pravidelném množství tak, aby jejich příjem nekolísal (sóju, cizrnu – jen v menší míře, ne jako hlavní jídlo). S cereáliemi (chléb a další pečivo) není problém, obsah vitamínu K je nízký. Jedno vejce denně je také bez problému.
Důležitý je dostatečný pitný režim. Alkohol jen v rozumné míře (sklenka vína, 0,5l piva denně..). Z nápojů se vyvarovat zelenému čaji, kopřivovému čaji, čajům s obsahem lékořice, bylinným čajovým směsím. Při jídelníčku je vhodné sledovat kombinace potravin, zvolím-li pokrm s větším obsahem vitamínu K, pak další složky potravy volíme z potravin s nízkým obsahem vitamínu K.
Je dobré vědět, že vzhledem k užívání warfarinu je nevhodné užívat léčivé rostliny, které snižují srážlivost krve a v kombinaci s tímto lékem mohou zvyšovat riziko krváceni – ginkgo biloba, panax ginseng, brusinky, česnek, ploštičník hroznovitý, zázvor, lékořice.. Pozor také na potravní doplňky s obsahem koenzymu Q10, omega 3-mastných kyselin, probiotik a vyšším obsahem vitamínu A,E.
Na závěr připomínám, že z běžných volně prodejných léků používaných proti bolesti, teplotě, lze bez problému užívat přípravky s obsahem paracetamolu. Je třeba se vyvarovat přípravkům s obsahem ibuprofenu, kyseliny acetylsalicylové. Dlouhodobější léčba bolesti musí být konzultována s lékařem, u některých léčiv jsou nutné ze začátku častější kontroly INR.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie