ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Infectodell na moluska

20. srpen 2013

Dobrý den, lékařka mi navrhla abych svému 14měsíčními synovi koupila Infectodell a v lékárnách nikde není a nikdo mi neuměl poradit co použít místo toho. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

„pupínky“ zvané molusky jsou způsobeny virem MCV. Tato infekce se šíří kontaktem a chová obdobně jako virové bradavice, se kterými je občas zaměňována. Ačkoliv principy léčby jsou v podstatě stejné jak u dospělých, tak u malých dětí, v rozhodování o léčbě se respektují specifika pro různá věková období.

Pokud je imunitní systém nemocného v pořádku a výsev molusek činí jen několik pupínků, které nemají obtěžující charakter, pak je možné vyčkat, až se výsev spontánně zahojí. To může trvat až jeden rok. Vždy je dobré podpořit imunitu užíváním některého podpůrného přípravku, pokud pacient už nedostává imunomodulační léčbu od lékaře.

Pokud je potřeba molusky odstranit, používají se k tomu buď mechanické nebo chemické metody. K mechanickým patří např. chirurgické seškrábnutí, vypálení nebo zmrazení. U těchto metod stačí často jeden zákrok a onemocnění se dále nešíří. Pacienti – zvláště pak dětští – však tyto metody hůře snášejí. Chemické metody představují aplikaci leptavých látek nebo molusky jinak narušujících léčiv, z nichž však většinu nelze aplikovat u malých dětí. Chemické metody jsou často méně spolehlivé a vyžadují dlouhodobou a opakovanou aplikaci. Mezi tyto přípravky patřil i INFECTODELL s obsahem hydroxidu draselného, který však momentálně není dostupný. Z volně prodejných prostředků je k dispozici omezené množství přípravků. Dají se vyzkoušet přípravky s obsahem éterických olejů (např. olej z australského čajovníku), dále lihové přípravky s česnekovým extraktem nebo vysušující dezinfekce obsahující lihový roztok jódu.

Část dětských pacientů reaguje příznivě na nasazení homeopatie.

Poraďte se tedy s Vaší dětskou lékařkou, za jak závažné považuje onemocnění Vašeho dítěte, a podle toho se dohodněte na strategii další léčby.

Mgr. Jana Holfeuerová

Klinické studie