ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Jak se zbavit bradavic?

11. srpen 2013

Dobrý den, neporadili byste mi prosím, jak se dá účinně a trvale zbavit drobných bílých tvrdých bradavic? Mojí dceři (18 let, zdravá) se již druhý rok stále na stejných prstech na nohou tvoří tyto drobné bradavice, které ji bolí a překáží při chůzi. Nepomáhají přípravky na bradavice (Verumal) ani ošetření dusíkem, za měsíc se bradavice objeví znovu. Navíc jsou puchýře po použití dusíku čím dál větší a bolestivější, hojí se 14 dní. Dá se nějakým způsobem bradavic zbavit? Děkuji předem za radu.

Dobrý den,

bohužel Vám neporadím žádný přípravek, kterým by se daly bradavice definitivně odstranit. Jedná se o virové onemocnění a jeho léčba je často problematická, žádná metoda není 100% účinná. Léčba je individuální, záleží na typu, počtu a umístění bradavic. Někdy je třeba kombinovat více druhů léčby. U dcery byly aplikovány dvě základní metody, které se k odstraňování bradavic používají. Je pravda, že ošetření dusíkem je bolestivé, vytvoření puchýře je žádoucí, ale samozřejmě na ploskách nohou je to nepříjemné a obtěžující. Další přípravky, které jsou k dispozici, jsou na podobném principu (obsahují kyselinu salicylovou a případně další složky) nebo obsahují jiné koncentrované kyseliny, které mohou poleptat i okolní zdravou kůži, vznikají pak jizvy. V případě Vaší dcery momentálně nemá asi smysl podobné přípravky aplikovat.

Možností je po konzultaci s kožním lékařem zkusit další metody – laserové ošetření nebo fotodynamické ošetření. I u těchto typů terapie nemusí být výsledek stoprocentní, zákroky by neměly zanechávat jizvy, obvykle je třeba 3-4 ošetření, nebývají hrazeny pojišťovnou. Zákroky se provádí na specializovaných pracovištích, možná by bylo vhodné konzultovat, zda by v případě Vaší dcery byla tato terapie vhodná. Fotodynamická terapie se právě používá u mnohočetných bradavic.

Samozřejmě lze i zkusit metody lidového léčitelství, tzn. potírání vlaštovičníkem, aplikace plátku česneku a zalepení páskou, potírání tea tree olejíčkem, potírání výtažkem z lékořice. Uvedené byliny obsahují složky s protivirovým účinkem. Chápu, že pokud je bradavic víc, jsou drobné a na plosce nohy, je aplikace těchto metod náročnější.

S pozdravem,
Mgr. Lada Mrázková

 

Klinické studie