ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Léčba průjmu

4. srpen 2013

Dobrý den, už mám 4. den průjem, dostala jsem ho na dovolené v Řecku, Endiaron mi nepomohl. Průjem mám vždy po jídle, 1 dokonce i v noci a 2krát ráno, před průjmem začnu mít bolesti břicha. Prosím o radu co za léky a co jíst. Děkuji.

Dobrý den,

základem léčby průjmového onemocnění, ať je jakýkoliv původ, jsou dietní opatření a dostatečný přísun tekutin.

Z tekutin je vhodný mírně oslazený černý čaj, nesycené minerální vody, neperlivá voda. Při větších ztrátách tekutin jsou vhodné tzv. rehydratační roztoky – lze zakoupit v lékárně. Džusy nejsou vhodné – kvasí.

Zatěžovat stravou by se mělo postupně, ze začátku je vhodná bramborová či rýžová kaše, vařená mrkev, banány, nastrouhaná jablka, suchary a starší pečivo. Následně rýže, brambory, těstoviny, vařené či dušené libové maso atd. Se snižováním stolic a problémů s bolestmi břicha lze přidávat další potraviny – nízkotučný tvaroh, netučné jogurty, eidam.. Jde o šetřící dietu s vynecháním jídel tučných, smažených, příliš kořeněných, dráždivých..

Co se týká léčby, nasadila bych Smectu (1-3 sáčky denně – podle dalšího průběhu, rozpouští se v 50ml tekutiny, nebo rozmíchá do rozmačkaného banánu či nastrouhaných jablek – chuťově není moc dobrá). Má vysokou schopnost vázat toxické látky produkované původcem průjmu, chrání sliznici proti infekci. Může ale ovlivnit vstřebávání jiných léků, je vhodný 2h odstup od další léčby.

Pro rychlejší regeneraci střevního prostředí je vhodné dodat probiotika (tzn. bakterie, které mají ve střevě normálně být). Např. Hylak forte kapky nebo některé potravinové doplňky s probiotiky. Probiotické kultury užívat s odstupem od Smecty.

Zkuste se hlavně zaměřit na ta dietní opatření, dostatek tekutin. Je vhodné jíst během dne spíše malé porce jídla v intervalech 2-3h. Stav by se měl postupně zlepšovat,  úplná náprava může trvat 1-2 týdny. Zásadní je také důsledné dodržování hygienických postupů.

Pokud by Vaše samoléčba nebyla úspěšná, nesnižoval se počet stolic, měla jste dojem, že se snížilo močení, množství slin, byly popraskané rty, pak kontaktujte Vašeho praktického lékaře.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie