ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Léčba oparu při kojení

1. duben 2013

Dobrý den pane doktore/paní doktorko. Často se mi dělají na rtech opary. Snad u všech "léků" proti oparům je napsáno, že se mohou při kojení používat jen pokud to doporučí lékař. Našla jsem si proto náplasti proti oparům, o kterých jsem zauvažovala, hlavně proto, že je pod ní opar uzavřen a snad to tedy znamená, že není možný přenos na někoho jiného!?! Jedná se konkrétně o "Náplast na opary Compeed" u tohoto léku není v příbalovém letáku vůbec žádná zmínka o používání v těhotenství či při kojení. Lze tedy tyto náplasti při kojení používat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

i mezi protivirovými léčivy určenými k lokální léčbě oparu rtu lze vybrat bezpečné alternativy použitelné při kojení. Prvním příkladem je léčivo dokosanol (momentálně je obchodován přípravek ERAZABAN krém), u kterého je přímo schváleno, že ho lze používat v době kojení. Další možností jsou antivirotické krémy s obsahem acikloviru (momentálně přípravky ZOVIRAX, HERPESIN, ACICLOVIR, ACYCLOSTAD). U acikloviru je známý fakt, že jeho vylučování do mateřského mléka je při lokální aplikaci zanedbatelné, takže se jeho použití při kojení považuje také za bezpečné.

Zdravotnický prostředek COMPEED náplasti na opary je další bezpečnou alternativou léčby oparu při kojení, protože neobsahuje žádné rizikové látky a jeho efekt je založen na urychlení hojení rány na tzv. hydrokoloidním principu.

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Klinické studie