ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Advantan

21. březen 2013

Dobrý den, chtěla jsem zeptat, zda se od sebe liší Advantan krém a Advantan mastný krém jen obsahem tuků? Můžete mi sdělit kolik procent tuku má v sobě Advantan krém, Advantan mastný krém a Advantan mléko? Děkuji a jsem s pozdravem.

Dobrý den,

úplně konkrétně na Váš dotaz neodpovím, přesné informaci o procentech tuků v jednotlivých přípravcích nezjistím, firma je povinna pouze uvádět, které pomocné látky při výrobě použila. Každopádně lze říct, že všechny přípravky Advantan obsahují stejnou účinnou látku methylprednisolon aceponas ve stejné koncentraci 0,1%. Advantan je lokální přípravek s obsahem kortikoidů, aplikuje se tedy jen při akutních projevech onemocnění. Používá se buď krátkodobě 3-14 dní a postupně se vysazuje nebo v intervalech. V období pauzy je nutné vhodně pokožku promašťovat nekortikoidními přípravky.

Výběr lékové formy (tzn. krém, mastný krém, mléko) závisí hlavně na tom, jak daný problém vypadá, kde je lokalizován (pokožka na těle, aplikace do vlasů, aplikace do ochlupených oblastí), zda se jedná o akutní či chronický stav. Aplikační formy jsou tedy zvoleny podle charakteru kožních projevů a podle hloubky působení. Správná léková forma přípravku je pro řešení kožních chorob podstatná.

Obecně a velmi zjednodušeně lze říct, že masti obsahují méně než 10 % vody, krémy více než 10 % vody.

Samozřejmě nejméně mastné je Advantan mléko, dále následuje Advantan krém (léková forma s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vody) a nejmastnější je v případě Advantanu forma mastného krému (lehce promašťuje kůži, aplikuje se na kůži nemokvající a ne příliš suchou).

Jinak se řeší mokvavé plochy, jinak chronické, hrubé a šupinaté ložisko. Na akutní stavy, které se projevují jako červené pupínky, puchýřky či červené skvrny se aplikují spíše vysušující prostředky, jednou z možností jsou i tzn. lotia (mléka) nebo v případě výskytu drobných puchýřků lehké hydratační krémy typu olej ve vodě. Volba se řídí stavem kůže. Na chronická, suchá, hrubá ložiska se používají spíše masti, tedy přípravky s vyšším obsahem tuků.

Při léčbě je zásadní i vhodný výběr nekortikoidních promašťujících prostředků, jejichž výběr závisí na aktuálním stavu pokožky.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie