ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Kapsle

20. únor 2013

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je při nemožnosti polknout kapsle, tyto kapsle rozdělat (roušroubovat) a požít jen jejich sypký obsah? Je tím ovlivněn účinek léku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

bohužel není to tak jednoduché, existují různé druhy tobolek a jen některé z nich lze otevřít, obsah rozmíchat ve vodě a vypít. Tobolky lze takto aplikovat, pokud je tato možnost uvedena v příbalovém letáku (např. u některých probiotik, přípravky s omeprazolem atd.). U většiny přípravků je v letáku upozornění, že se tobolky nemají otvírat, drtit, kousat, žvýkat, rozpouštět atd.

Vám se jedná o tzv. tvrdé tobolky (tobolky s víčkem). Problematika typů tobolek je poměrně složitá a rozsáhlá, uvedu Vám alespoň základní informace. Tobolky se plní léčivem, které může být v různé formě – v prášku, zrněném prášku, v podobě tzv. pelet, mikrotobolek, může být i kapalné. Některé tobolky jsou pro léčivo pouze obalem, kterým se řeší nepříjemná chuť léčiva, některé problémy se stabilitou léčiva (citlivost na světlo, kyslík, oxid uhličitý..), mohou maskovat nevhodnou barvu léčiva, někdy jsou pouze obalem umožňujícím aplikovat přesnou dávku. Některé jsou pokryty speciálním obalem, který je odolný kyselému prostředí žaludku a umožní léčivu dostat se do tenkého střeva, které je pro řadu léčiv vhodnější ke vstřebávání. Dalším typem tobolek jsou tobolky s tzv. řízeným uvolňováním – zajišťují postupné uvolňování léčiva v organismu a umožňují tak dávkovat některé léky pouze jednou či dvakrát denně. Existují i plovoucí tobolky, které mají nižší hustotu než obsah žaludku a tak plavou po povrchu tohoto obsahu a dlouhodobě uvolňují účinnou látku. Proto jsou některé typy tobolek záměrně vyrobeny tak, aby nebylo možné je otevřít bez poškození. Otevřením některých typů tobolek můžete snížit nebo zcela znehodnotit účinek léku (např. vliv kyselého prostředí žaludku)  a nebo se může uvolnit velké množství účinné látky najednou, které může způsobit nežádoucí reakce a předávkování (tobolky s prodlouženým uvolňováním).

Při výrazném problému s polykáním je vhodné poradit se v lékárně nebo přímo u ošetřujícího lékaře, případně lze zkusit kontaktovat výrobce daného přípravku a ujistit se, zda je možné účinnou látku aplikovat bez obalu, není-li tato možnost uvedena v příbalovém letáku.

Texty příbalových letáků všech léčivých přípravků jsou dostupné v databázi léků na Informačním portále pro veřejnost www.olecich.cz.  

 Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie