ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Vzájemné působení léků Ramipril Actavis a Indap

19. únor 2013

Dobrý den, mám vysoký krevní tlak a užívám již několik let tablety RAMIPRIL ACTAVIS 10 mg. Při návštěvě u obvodního lékaře mi přesto byl zjištěn mezní krev. tlak, a tak mi lékař změnil lék, který však u mě vyvolal nežádoucí reakce. Obvodní lékař mi proto opět předepsal původní lék Ramipril, ale ještě k tomu přidal INDAP 2,5 mg v tvrd.tobolkách. V příbalovém letáku tohoto léku jsem se však dočetl, že: Při současném užívání přípravku Indap a dalších léků může dojít ke vzájemnému ovlivnění účinku. Jde zejména o následující léky: ....mimo výčtu jiných jsou tam také uvedeny - - inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (ACE) užívané k léčení vysokého krevního tlaku a srdečního selhání. V příbalovém letáku léku Ramipril, který užívám jsem se dočetl, že obsahuje právě tyto výše zmíněné látky. Můj dotaz tedy zní, jak se tyto látky vzájemně ovlivňují a zda užívání těchto dvou léků současně nemůže mít nějaký negativní či vzájemně se rušící účinek.?

Dobrý den,

kombinace přípravku Ramipril a Indap je zcela běžná, při této kombinaci se zvyšuje účinek na krevní tlak. Obvykle pokud není účinné u zvýšeného tlaku jedno léčivo, přistupuje se ke kombinacím více účinných látek (nejčastějí 2-4, ale někdy i více). Kombinace se vybírají s ohledem na zdravotní stav pacienta a na další onemocnění, kterými trpí.

Upozornění v příbalovém letáku při kombinování  tzv. ACE (např. Ramipril a řada dalších) a diuretik (Indap a další přípravky) je z toho důvodu, že jejich současným užíváním se zvyšuje účinek na snížení tlaku (což je u Vás žádoucí) a dále oba mohou ovlivňovat  hladinu draslíku (ramipril zvyšuje hladinu draslíku, indapamid snižuje hladinu draslíku) v plazmě. Hladina draslíku a dalších elektrolytů se proto sleduje pravidelně při laboratorních kontrolách krevního obrazu.

Při léčbě tlaku se musí hledat optimální kombinace, která vede k požadovanému efektu s co nejmenším výskytem nežádoucích účinků.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie