ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Předávkování tramadolu

25. březen 2012

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké je riziko zdravotních potíží při předávkování léku s tramadolem u dospělého. Tedy, užití více než 400 mg tramadolu za den. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

mohu odpovědět jen obecně. Nepíšete, jak dlouho je přípravek užíván, v jaké konkrétní dávce, k léčbě jakého typu bolesti nebo zda se případně už jedná o závislost na obsahové látce tramadol. Pokud je dávka 400mg/den nedostačující, pak je nutno vyhodnotit léčbu bolesti a udělat změnu. Jednou z možností je přidat ke každé dávce tramadolu tabletu s paracetamolem nebo využít přímo kombinovaný přípravek obsahující obě uvedené složky. Touto kombinací se podstatně zlepší účinek proti bolesti.
Účinná denní dávka tramadolu je 400 mg, maximálně se uvádí 600 mg. Vyšší dávky jsou analgeticky neúčinné, protože tramadol má stropový efekt. Při vyšších dávkách se mohou u pacientů objevit křeče, při předávkování je možné pozorovat zúžené zorničky, může se objevit zvracení, srdeční obtíže, poruchy vědomí, vážné dýchací obtíže.
Pokud je léčba tramadolem neúčinná, je vhodné tento problém řešit s lékařem a změnit terapii. V současné době lze vybrat i jiné látky, v různých lékových formách. Ale opravdu záleží na konkrétní situaci, podrobnější informace jste neuvedla.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie