ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Vysazení léků proti nespavosti

20. prosinec 2011

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak mám pokračovat s užíváním léku s látkou zolpidem proti nespavosti, v práci je to teď náročné. Lék začínám brát sedmý týden, většinou po půl tabletce. Nevím jestli už to není dlouho, chodím spát ze strachem, že neusnu a pak neusnu, spím tak 5 hodin denně. Bojím se vysazení tablet, když si je nevezmu tak neusnu. Není už pozdě? A jak s tím přestat? Děkuji.

Dobrý den,

stres v práci určitě může nastartovat problémy se spánkem, zklidněním situace dojde i ke zlepšení spánku, ale chce to svůj čas, u každého jinak dlouhý.
Rozhodně není pozdě s ukončením užívání hypnotika, věřím, že máte strach z vysazení a obavy, že se Vám nepodaří bez tablety usnout. I tento strach má vliv na to, že je usínání náročnější. K této situaci u řady lidí se špatným spaním dochází, že se u nich zakoření myšlenka, že určitě bez léku neusnou. Před ukončení užívání je však důležité vše konzultovat s lékařem, který Vám zolpidem předepsal.
Obecně se ukončení užívání hypnotik provádí postupným vysazováním. Je dobré, že užíváte jen ½ tablety, myslím, že bude pro vás vhodné tzv. přerušované podávání hypnotika. V lékárně je možné si zakoupit tablety s přírodními extrakty z rostlin – obvykle se jedná o směs zklidňujících bylinek (např. kozlík lékařský, chmel, meduňka, šišák bajkalský, mučenka). V lékárnách je poměrně velký výběr, určitě Vám pomohou vybrat. Je možné pak zkusit užívat 2-3 dny hypnotikum a 1-2 dny rostlinný preparát, střídat tímto způsobem a stále snižovat počet dnů s hypnotikem ve prospěch přípravků s obsahem bylinek. Lze také večer popíjet zklidňující bylinkový čaj, opět je v lékárnách výběr od různých firem. K relaxaci před spánkem je vhodná teplá koupel.
Nepodceňte tzv. spánkovou hygienu (dostatek aktivity přes den, uléhat a vstávat pravidelně ve stejnou dobu každý den, mít ke spaní vhodnou teplotu místnosti, ticho, tmu, nespat během dne – max 30min po obědě, nejíst těžká jídla před spaním, nepít kávu, černý či zelený čaj, kolu, kakao 4-6h před spaním, nepít alkohol a nekouřit před ulehnutím do postele, nevykonávat zvýšenou aktivitu těsně před spaním, zůstávat na lůžku jen po dobu spánku, nepracovat v posteli, nedívat se na televizi…). Pokud se převalujete víc jak 30min, doporučuje se vylézt z postele a jít něco dělat, ale nejíst a nekouřit a jít si znovu lehnout, jak pocítíte únavu.
Při neúspěchu situaci opět proberte s Vaším ošetřujícím lékařem, je nutno vyloučit i případně další přičiny nespavosti (např. depresivní stavy, stavy úzkosti) a zaměřit se na řešení těchto problémů. U některých pacientů může být vhodná i psychoterapie s nácvikem relaxačních technik.
Věřím, že se  Vám podaří usínání zlepšit, určitě se zamyslete i nad těmi obecnými doporučeními, zda tam nejsou nějaké rezervy.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie