ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Nežádoucí účinky léku s metforminem

16. prosinec 2011

Dobrý den, můžete mně prosím sdělit, zda je v léčbě možné něčím nahradit lék s látkou metformin za nějaký, který nemá nebo má minimální vedlejší účinky? Jaké má vedlejší nežádoucí účinky lék s metforminem? Děkuji M. Culková

Dobrý den,
asi Vás zklamu. Bohužel každá účinná látka má svoje žádoucí a nežádoucí účinky, s tím nic nenaděláme. U řady pacientů se vedlejší účinky nemusí vůbec projevit, je to velmi individuální. Metformin je první volbou léčby u diabetu tzv. II. typu, používá se samostatně nebo v kombinaci s dalšími léky. Je to látka dobře účinná a poměrně bezpečná. V případě nesnášenlivosti, kontraindikaci nebo nedostačující účinnosti lze zvolit jinou léčbu. Lékem, který nemá nebo má minimální vedlejší účinky nahradit nelze, je hlavně nutné vybrat přípravek tak, aby pacientovi vyhovoval.
Co se týká možných vedlejších účinků, nejčastěji se mohou vyskytnout zažívací obtíže – obvykle průjem, kovová chuť v ústech, bolesti břicha. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytnout až u jedné třetiny pacientů, někdy se jedná pouze o přechodné obtíže, někdy je nutná úprava dávky. Doporučuje se užívat přípravek během jídla nebo hned po jídle. Další účinky jsou spíše ojedinělé, vyskytují se u pacientů s dalšími závažnějšími chorobami.
Při terapii cukrovky je důležité se zaměřit na vhodnou stravu, udržovat si přiměřenou hmotnost, omezit konzumaci alkoholu a zvolit vyhovující fyzickou aktivitu. Zásadní jsou pravidelné kontroly na diabetologii, aby hladina glukózy a další laboratorní parametry byly v co nejvíce uspokojivých hodnotách. Pečujte také o svou pokožku, aby byla dobře hydratovaná a vláčná, totéž platí o pokožce nohou. Věnujte se také důsledné ústní hygieně, aby se předcházelo rozvoji zubního kazu a onemocnění dásní.

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie