ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Co na zácpu?

16. prosinec 2011

Dobrý den, nevím co na zácpu? Poraďte mi prosím. Děkuji.

Dobrý den,

pro konkrétní radu by bylo vhodné mít od Vás více informací - zda se jedná o dítě, dospělého, jak dlouho potíže trvají, jak je řešíte, zda užíváte nějaké léky, které by také mohly být příčinou obtíží,  zda máte jiné zdravotní problémy atd.
Odpovím proto spíše obecně, čím by se dalo u řešení tohoto problému začít, co by se dalo aplikovat dlouhodobě. Zamyslete se samozřejmě nad tím, zda máte dostatečný příjem tekutin, jak se stravujete (doplnit stravu celozrnným pečivem, dostatkem ovoce, zeleniny..).
Je vhodné užívat šetrná laxativa, která nepůsobí dráždivě na trávicí trubici. Dalo by se začít užíváním přípravků s rozpustnou vlákninou (tzv. psyllium – ve formě prášku či tablet), vhodná jsou i probiotika (na trhu je poměrně velký výběr), lactulosa (ve formě sirupu) a glycerinové čípky. Výše uvedené přípravky je nutno užívat dlouhodoběji, postupně dochází ke zlepšování stavu. Někdy mohou způsobit nadýmání.
Další projímadla lze použít spíše u akutní zácpy nebo jen krátkodobě u chronické zácpy, nejsou tedy určena k pravidelnému používání. Jedná se o tzv. kontaktní laxativa s obsahem bisakodylu , s pikosíranem sodným. Do této skupiny patří i projímavé čajové směsi, které obsahují list nebo plod senny a také přípravky s obsahem účinných látek z rebarbory.
Upozornila bych hlavně na to, že i látky přírodního charakteru (čaje s obsahem senny, ovocné kostky) jsou v terapii zácpy hodně účinné a nejsou vhodné k dlouhodobé aplikaci. Mohou způsobovat kolikovité bolesti břicha. Je to dáno často nevhodně zvolenou (příliš vysokou) dávkou.

Mgr. Lada Mrázková

 

Klinické studie