Léky v těhotenství a při kojení

Dotazy týkající se užívání léků v průběhu těhotenství či v období kojení.

Wobenzym při kojení

17. září 2013

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li mohu přípravek Wobenzym 800 užívat, když plně kojím? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

na otázku případného rizika pro kojené dítě při užívání přípravku WOBENZYM kojící matkou Vám v současnosti nikdo nedá jednoznačnou odpověď. Neexistuje dostatečné množství objektivních důkazů, které by potvrdily, že za takové situace dítěti zcela jistě nic nehrozí. Pouze ze zkušeností lékařů a pacientů se zdá, že WOBENZYM zřejmě kojené dítě neblaze neovlivňuje. Zvažte tedy, po poradě s pediatrem, zda je pro Vás nasazení WOBENZYMU v současnosti přínosem.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Analgetika v těhotenství

9. září 2013

Dobrý den, zajímalo by mne, jaké léky proti bolesti jsou vhodné pro těhotné ženy (bolesti hlavy, zad, kloubů, nohou,...). Děkuji.

Dobrý den,

z volně prodejných analgetik je možné používat následující látky:

paracetamol - po celou dobu těhotenství,

kyselina acetylsalicylová - lze používat ve 2. trimestru, ve 3. trimestru NIKOLI. (Názor odborníků se liší v pohledu na podávání v 1. trimestru: pravděpodobně je v 1. trimestru bezpečná, část odborných poznatků se přiklání k názoru, že je možná v 1. trimestru bezpečnější než paracetamol),

ibuprofen - lze používat ve 2. trimestru, ve 3. trimestru NIKOLI, v 1. trimestru je pravděpodobně bezpečný.

U výše uvedených léčiv platí, že se v těhotenství podávají v nižších dávkách a pokud tomu nebrání další zdravotní komplikace.

Pokud se jedná o silné bolesti, lékaři mají možnost předepsat látky ze skupiny tzv. opioidů, které jsou vázány na recept.

Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Xanax a kojení

16. srpen 2013

Dobrý den. Zjistila jsem, že moje dcera žijící již delší dobu v cizině, užívá lék XANAX, trpí prý úzkostnými stavy. Co mě trápí, zjistila jsem po přečtení příbalového letáku, že není doporučeno kojit, což moje dcera činí již rok. Tvrdí, že to má povolené od gynekologa i pediatra. Nevím co si mám o tom myslet, v každém případě mi to dělá velké starosti. Prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud je nutná dlouhodobá léčba úzkostného stavu doporučená lékařem, pak je možné přípravek XANAX (léčivá látka alprazolam) užívat i při kojení. Nebylo prokázáno, že by přípravek XANAX závažně ovlivňoval kojené dítě.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Prednison a kojení

6. srpen 2013

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera má Crohnovu chorobu a dostala 2 x 20 mg Prednisonu ráno, ale také má 3 měsíčního chlapečka, kterého plně kojí. Gastroenteroložka jí řekla, že Prednison při kojení nevadí, že přechází do mléka jen minimálně, na Internetu jsou informace značně rozporuplné, prosím o Váš odborný názor. Děkuji.

Dobrý den,

léčba Crohnovy choroby je bohužel nezbytná i během kojení, chápu Vaše obavy.

Účinný metabolit Prednisonu tzv. prednisolon přestupuje v malém množství do mateřského mléka. Maximální koncentrace v plazmě dosahuje za 1-2 hodiny po podání. Za 3 hodiny po podání klesne jeho koncentrace v plazmě na polovinu.

Doporučuje se tedy, aby miminko bylo ovlivněno co nejméně, kojit nejdříve za 3-4 hodiny po podání přípravku. Při ranní dávce nad 20mg se doporučuje kojit spíše až za 4h po podání léku. Dle předpokládané doby kojení si naplánovat užití ranní dávky léku a nebo si nachystat na ráno odstříkané mléko.

Pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla by jsem poprosit o radu. Byly mi předepsány vaginální tablety Entizol. V příbalovém letáku je uvedeno, že pokud žena kojí, musí být kojení přerušeno, chtěla by jsem se zeptat, zda je to skutečně nutné, jelikož jsem kojící matka? Velice děkuji.

Dobrý den,

prestože dávky metronidazolu (účinné látky Entizolu) po vaginálním podání jsou výrazně nižší než při polykání tablet, skutečně se doporučuje raději během léčby nekojit, resp. vždy zvážit nezbytost a přínos léčby a její riziko. Nejlépe by bylo domluvit se s gynekologem, zda existuje alternativa možná i při kojení.

S pozdravem,
MUDr. M. Fanta, PhD.

Zobrazit odpověď

Dobrý den pane doktore/paní doktorko. Často se mi dělají na rtech opary. Snad u všech "léků" proti oparům je napsáno, že se mohou při kojení používat jen pokud to doporučí lékař. Našla jsem si proto náplasti proti oparům, o kterých jsem zauvažovala, hlavně proto, že je pod ní opar uzavřen a snad to tedy znamená, že není možný přenos na někoho jiného!?! Jedná se konkrétně o "Náplast na opary Compeed" u tohoto léku není v příbalovém letáku vůbec žádná zmínka o používání v těhotenství či při kojení. Lze tedy tyto náplasti při kojení používat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

i mezi protivirovými léčivy určenými k lokální léčbě oparu rtu lze vybrat bezpečné alternativy použitelné při kojení. Prvním příkladem je léčivo dokosanol (momentálně je obchodován přípravek ERAZABAN krém), u kterého je přímo schváleno, že ho lze používat v době kojení. Další možností jsou antivirotické krémy s obsahem acikloviru (momentálně přípravky ZOVIRAX, HERPESIN, ACICLOVIR, ACYCLOSTAD). U acikloviru je známý fakt, že jeho vylučování do mateřského mléka je při lokální aplikaci zanedbatelné, takže se jeho použití při kojení považuje také za bezpečné.

Zdravotnický prostředek COMPEED náplasti na opary je další bezpečnou alternativou léčby oparu při kojení, protože neobsahuje žádné rizikové látky a jeho efekt je založen na urychlení hojení rány na tzv. hydrokoloidním principu.

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se může užívat V - Penicilin 750 mg a Femibion 800 a jak dlouho po dobrání antibiotik počkat s otěhotněním? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

uvedenou kombinaci můžete užívat společně. Čekat s otěhotněním nemusíte vůbec, penicilinová antibiotika je možné užívat i během gravidity.

S pozdravem
MUDr. M. Fanta, PhD. 

Zobrazit odpověď

Dobrý den, jsem v 30. týdnu těhotenství, od lékařky mám předepsáno užívat 2 tablety Maltoferu denně. V příbalovém letáku je uvedeno, že tablety se mohou užívat společně s jídlem nebo ihned po něm. V čem se ale informace mé lékařky a lékarnice vydávající mi tento lék liší, jsou omezení užívání ve smyslu mléčných výrobků. Můj dotaz tedy zní - mohu Maltofer užívat, když je součástí mé stravy právě mléko nebo jiný mléčný výrobek, nebo by měly uplynout cca 2h od doby, kdy jsem mléčný výrobek požila a teprve pak mohu užít Maltofer jako je tomu např. u Tardyferonu. Jde mi o to, aby se Maltoferu vstřebalo co nejvíce. Děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemnný den.

Dobrý den,

mléko, mléčné výrobky, případně přípravky s vápníkem nebo dalšími minerály samozřejmě jíst můžete, ale platí omezení, že je potřeba dodržovat dvouhodinový odstup od užití přípravku se železem.

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda očkování proti tetanu v těhotenství není škodlivé? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vakcína proti tetanu patří mezi inaktivované, bakteriální subjednotkové vakcíny, jejíž podání je v graviditě možné, i podle příbalové informace vakcíny - vždy po zvážení individuálních hledisek odborným lékařem. Měl by se zhodnotit důvod očkování - zda se nejedná pouze o "posilující" očkování, s nímž je třeba možné pár měsíců počkat, pokud není těhotná žena nějak výrazně exponována riziku náklazy. Vždy je dobré se očkování vyhnout v 1. trimestru těhotenství - není-li k očkování zvlášť závažný důvod (např. těžký úraz s velkým rizikem nákazy).
Těhotné ženy lze očkovat při těžkých úrazech, a to jak podáním 3 dávek základního očkování tak i podáním jedné dávky posilujícího očkování (booster). Matčiny tetanické protilátky jsou předávány plodu a tak je dítě po narození chráněno před tetanickou nákazou.

MUDr. Michael Fanta

Zobrazit odpověď

Dobrý den, prosím moc o odpověď na můj dotaz, nyní jsem ve 23. týdnu těhotenství /bez problému/ a byl mi předepsán nosní sprej s budesonidem a tablety s loratadinem 10mg. Alergoložka říkala, že je mohu v mém stavu užívat. Bojím se ale, abych nepoškodila nenarozené dítě. Jaký je Váš názor na užívání těhto dvou leků na alergii. Děkuji srdečně za rychlou odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den,

oba léky můžete v graviditě užívat, nosní sprej s budesonidem zcela bez problémů, u tablet s loratadinem bývá uvedeno, že se užívání v těhotenství nedoporučuje, ale žádný negativní vliv na plod prokázán nebyl a v poslední době je odborníky doporučován spíše než novější antihistaminika, kde je zkušeností a dat ještě méně.

MUDr. Michael Fanta

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli je nějak pro budoucí plod nebezpečné otěhotnět po dobrání antibiotik s látkou klaritromycin kvůli léčbě angíny a případně v jakém časovém horizontu by se mělo počkat. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,
nemusíte se obávat - po zaléčení angíny a dobrání antibiotik můžete otěhotnět prakticky ihned, biologický poločas eliminace klaritromycinu je cca 12hod.

MUDr. Michael Fanta, PhD.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se informovat o možnosti antikoncepce pro kojící matky. Můj gynekolog mi nabídl tabletky  sobsahem desogestrelu nebo injekce. Zvolila jsem tabletky, neboť injekce mi přijde jako velký zásah do organismu. Byla jsem ale lékařem upozorněna na možné nežádoucí účinky při braní těchto tabletek. Nyní jsem na pochybách, zda tedy tabletky brát. Existuje ještě jiná možnost ochrany během kojení? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

při kojení lze vybírat z více možností antikoncepce. Nejspolehlivějšími jsou jednosložkové preparáty s obsahem některého ženského pohlavního hormonu z řady tzv. gestagenů (= progestinů). V úvahu přicházejí tablety, depotní injekce, podkožní implantáty, případně nitroděložní tělíska. Ať zvolíte tablety, injekci nebo implantát, z hlediska celkových účinků na organismus jsou rovnocenné. Pro Vás spočívá odlišnost spíše v komfortu aplikace – tablety jsou nebolestivé, ale vyžadují Vaši přísnou kázeň v pravidelném každodenním užívání. Depotní injekce nebo implantát od Vás vyžaduje pouze chvilkové překonání strachu z injekce, ale dále se po období měsíců až let (podle zvoleného přípravku) nemusíte o dávkování starat. Všechny přípravky s obsahem gestagenu mění menstruační cyklus bez závislosti na lékové formě. Krvácení má velmi individuální projevy. U velké části žen se dostavuje pouze ve formě špinění a často po 2 až 3 měsících vymizí úplně. U části žen se krvácení od počátku aplikace dokonce nevyskytuje vůbec. Pokud je krvácení silné a nepravidelné, pak je vhodné poradit se s gynekologem, zda v aplikaci dále pokračovat. Samostatný postoj vyžadují nitroděložní tělíska, ať už s obsahem gestagenu nebo bez něj. Jejich výhodou je antikoncepční ochrana řádově v několika letech. Existují však různá další omezení oproti výše zmiňovaným lékovým formám, která brání jejich použití. Vhodnost použití nitroděložního tělíska by měl pečlivě posoudit gynekolog. Na závěr výčtu je třeba zmínit ještě přípravky na zavádění do pochvy s obsahem spermicidních (spermie usmrcujících) látek jako jsou např. přípravky s benzalkoniem. Tyto přípravky je však vhodné doplnit ještě jinou antikoncepční metodou, protože na rozdíl od gestagenů nemají tak vysokou spolehlivost ochrany před početím. Oproti gestagenům však vykazují daleko menší celkové účinky na organismus.

Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při bolesti zad mohu užívat lék s obsahem ibuprofenu, i když kojím. Děkuji.

Dobrý den,

přípravky s ibuprofenem jako účinnou látkou jsou při léčbě bolesti nebo zánětu při kojení upřednostňovány před jinými léčivy. Doporučuje se však pouze krátkodobé použití, tedy několik dnů. Pokud by potíže přetrvávaly déle než 5 dnů, je vhodná konzultace s lékařem.

Mgr. Michal Skalka

Zobrazit odpověď

Léky

Lékárny

Očkování

Klinické studie