Léky v gynekologii

Dotazy týkající se užívání např. antikoncepce, léků v průběhu klimakteria apod.

Dobrý den, ráda bych se informativně zeptala, zda-li antikoncepce Bonadea může mít snížený účinek při užívání léků na nachlazení (Mucosolvan, Acylpyrin, Stoptussin, ACC...). Případně jaké léky na nachlazení účinek antikoncepce nesnižují. Předem velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,

u volně prodejných léků a dalších podpůrných přípravků pro léčbu nachlazení selhání uvedené antikoncepce nehrozí. Selhání účinku antikoncepce BONADEA připadá v úvahu např. pokud by bylo "nachlazení" vážného rázu a lékař by nasadil na bakteriální infekci antibiotika. Při vyzvedávání léků na recept se proto vždy v lékárně informujte, zda předepsané léky neovlivňují účinek Vaší antikoncepce. Další léky vázané na recept, které interagují s přípravkem BONADEA, jsou uvedeny také v příbalovém letáku antikoncepce.

Z volně prodejných přípravků snižují účinek Vaší antikoncepce čaje nebo doplňky stravy s obsahem třezalky tečkované (Hypericum perforatum).

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Endometrióza

9. září 2013

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s možností léčení endometriózy jiným způsobem než operativním či léky, jde konkrétně o možnosti alternativní medicíny a její úspěšnost. Byla mi diagnostikována pravděpodobně endometrióza, ale nechci brát léky a operace se obávám. A zároveň by mě zajímala možností otěhotnění při endometrióze. Děkuj.

Dobrý den,

bohužel na endometriózu jiné metody než chirurgická či hormonální léčba nejsou efektivní. Pravděpodobnost spontánního otěhotnění je u pacientek s prokázánou endometriózou nižší než u žen bez endometriózy. Až polovina pacientek s endometriózou má problémy se sterilitou, k otěhotnění je tedy u nich nezbytné využití asistované reprodukce. Po úspěšné koncepci již obvykle tyto pacientky nemají vyšší rizika patologicky probíhajícího těhotenství (např. potratu) než "zdravé" ženy.

S pozdravem
MUDr. M. Fanta, PhD.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antibiotikum Clarithromycin-Teva nějakým způsobem ovlivňuje účinnost antikoncepce Katya. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

kombinace uvedeného antibiotika a hormonální antikoncepce nevyžaduje žádné opatření, nedochází zde k interakci, účinnost antikoncepce není ovlivněna. Problém by mohl být jen při výskytu průjmu, který se může objevit při užívání antibiotika. V tomto případě je pak nutné použít další nehormonální metodu antikoncepce (např. kondom) a pak ještě týden po vysazení antibiotika využívat další metody antikoncepce.

Účinnost antikoncepce mohou snižovat penicilinová antibiotika (Ospen, Augmentin, V-PNC, Curam..), některá cefalosporinová antibiotika  (Zinnat, Xorimax…).

Mgr. Lada Mrázková

 

Zobrazit odpověď

Xorimax a antikoncepce

10. červen 2013

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda antibiotika Xorimax snižují učinek antikoncepce Lindinette a pokud ano jak dlouho po skončení léčby se má používat i jiná ochrana. Děkuji za odpověd.

Dobrý den,

při užívání uvedeného typu antibiotika je nutné použít další nehormonální metodu antikoncepce (např. kondom). Antibiotikum vede k narušení normálního osídlení střeva bakteriemi a může být sníženo vstřebání hormonů antikoncepční tablety. Je doporučeno ještě týden po vysazení antibiotika používat další metody antikoncepce.

s pozdravem,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Antikoncepce

26. srpen 2012

Dobrý den, měla bych otázku ohledně užívání antikoncepce. Já používam antikoncepci 3x21 tablet, ale velmi by mně zajímalo jaký je rozíl mezi užíváním 3x21 tablet se 7 denní přstávkou a 3x28 tablet, která se užívá bez přestávky. Děkuji.

Dobrý den,

máte zřejmě na mysli takový typ kombinované hormonální antikoncepce, kde jsou ve 21 tabletách účinné látky a v 7 tabletách placebo (placebo = tablety bez účinných látek). Tyto typy antikoncepce jsou jen komfortnější variantou té Vaší, protože si uživatelka nemusí počítat přesně 7 dnů bez užívání přípravku, ale bere nepřetržitě každý den cyklu 1 tabletu podle označeného pořadí.

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Močové cesty

6. srpen 2012

Dobrý den, je mi 47 let a již od 20 let mě trápí záněty močového měchýře. Připadá mi, že s věkem se potíže zhoršují. Často užívám antibiotika, letos jsem již měla zánět 5 x. Dodržuji všechny zásady, které znám, užívám spoustu přípravků, ale nic platné. Hrozně mi to znepříjemňuje život. Můžete mi, prosím, poradit, co s tím? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

některé ženy jsou na recidivující (opakující se) infekty močového měchýře náchylné a je potřeba u nich provést vyšetření, která vyloučí případné příčiny těchto infekcí. Předpokládám, že taková vyšetření jste v minulosti absolvovala ve spolupráci s praktickým lékařem a urologem.
U recidivujících infekcí močového měchýře se používají typicky následující léčebné postupy:

  1. dlouhodobé podávání tzv. protibakteriálních chemoterapeutik (řádově týdny až měsíce) obvykle ve večerní dávce,
  2. posílení obranyschopnosti močového systému lékem URO-VAXOM,
  3. podáváním individuálně připravených autovakcín.

Důležité je také uplatňování preventivních zásad: dostatek tekutin, zabránit prochladnutí, úzkostlivější hygiena intimních partií (včetně sexuálního partnera, u kterého je potřeba také provést mikrobiologické vyšetření), vymočení bezprostředně po pohlavním styku. Nejsou vhodné mechanické a chemické typy antikoncepce (t.j. nitroděložní tělíska, spermicidy, kondomy), vhodné je poradit se s gynekologem o možnosti užívání hormonálního preparátu – v některých případech snižuje hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie riziko výskytu diskutovaných infekcí.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, má osmnáctiletá dcera projevila u gynekoložky zájem o antikoncepci. Ze svého okolí mám špatné zkušenosti se zánětem žil u dvacetileté studentky po užívání antikoncepce a dokonce i s úmrtím po zlomení nohy (embolie). Po přečtení příbalového letáku mám pocit, že antikoncepce způsobuje/může způsobovat nejrůznější škálu vedlejších příznaků od nevolností, migrén, napětí v prsou, alergií, přibývání na váze až po velmi závažná rizika trombóz a žilních onemocnění a zvýšené riziko rakoviny prsu. Rakovinu prsu sice v rodině nemáme, jiné druhy rakoviny však ano a jakékoli zvýšené riziko mi přijde neúnosné. Můj dotaz zní - jak postupovat, když chci dceři nechat udělat test na leidenskou mutaci a dále, který druh hormonální antikoncepce je pro tento věk a z výše vyjmenovaných důvodů a vedlejších účinků nejméně škodlivý? Prosím tedy o radu a odborné posouzení s ohledem na nejnižší míru rizik. Děkuji

Dobrý den,

obecně - příznivé účinky a prospěch hormonální antikoncepce (HAK) převažují nad jejím riziky či negativy. V příbalových letácích je uvedeno x možných nežádoucích účinků, i těch velmi raritních, je to jistě i určitá ochrana výrobců před ev. žalobami.
Žilní trombotické komplikace jsou nejzávažnějším rizikem HAK, nicméně trombózu nezpůsobují -  jsou jen jedním z rizikových faktorů, stejně jako obezita (BMI nad 30), věk (nad 40 let), imobilizace, úrazy atd. Obvykle, pokud dojde k trombóze/embolii, se jedná o kumulaci více rizikových faktorů (zlomenina nohy, imobilizace). Proto je dobré při takovýchto rizikových situacích (úrazy, operace s imobilizací, ev. i dlouhé transkontinentální lety) brát v úvahu i užívání HAK a preventivně se zařídit (např. léky na "ředění" krve). I tak je ale výskyt trombóz u užiatelek HAK velmi nízký - 9 případů na 10000 (obvykle dobře léčitelných na dol. končetinách, embolie jsou výrazně vzácnější), např. riziko trombóz v těhotenství je ve srovnání s HAK ještě 3násobné!
Vrozené trombofilní stavy (Leiden. mutace je nejčastější, ale je jich více) potencují riziko trombóz při užívání HAK, ale skutečně jejich plošné vyšetřování před nasazením HAK není indikováno či doporučováno (ani Světovou zdravotnickou organizací - WHO, či odbornými společnostmi). Určitě je na místě v případě pozitivní rodinné anamnézy na tromboembolie. Hematologické vyšetření na "vrozené/hereditární trombofilní stavy" se provádí na hematologických pracovištích zdravotnických zařízení.
Je zajímavé, že se obvykle dobře ví a píše o negativech a rizicích. Riziko karcinomu prsu v souvislosti s HAK je velmi nízké, podle některých posledních zahraničních studií dokonce nijak zvýšené není, málo kdy se uvádí, že dlouhodobé užívání HAK snižuje riziko karcinomu vaječníků (častý a obtížně diagnostikovatelný nádor), karcinomu děložního těla a karcinomu střeva a konečníku. Jinými slovy z hlediska onkologického převládá ochranný vliv HAK.
Nechci doporučovat nějaký konkrétní přípravek - výběr by měl zvážit obvodní gynekolog - i po zvážení dalších neantikoncepčních prospěšných vlastností - např. pozitivního vlivu na pleť, intenzitu menstruačního krvácení atd atd.

MUDr. Michael Fanta

Zobrazit odpověď

Dobrý den, moje maminka asi před rokem začala při menstruaci trpět velkými bolestmi hlavy, někdy jsou bolesti tak velké, že maminka pláče bolestí a někdy i zvrací. Nemůže až 3 dny normálně pracovat jen leží a odpočívá. Chtěla jsem se zeptat jestli existují nějaké léky které by mamince (46 let) mohly pomoct, k lékaři jít nechce. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

kromě analgetik na tlumení bolesti se nabízí hormonalní ovlivnění menstruačního cyklu tak, aby k menstruaci nedocházelo - pokud jsou skutečně obtíže vázané jen na menstruaci, jak píšete. Před tím je ale vhodné neurologické vyšetření, aby se vyloučila neurologická příčina obtíží. Pak k event. nasazení hormonalní léčby je třeba navštívit oštřujícího gynekologa, který zváží i možné kontraindikace této léčby. Jinými slovy - bez návštěvy lékaře to jinak, než běžně dostupnými analgetiky, řešit nepůjde.

MUDr. Michael Fanta

Zobrazit odpověď

Dobrý den, zajímám se o očkování vakcínou proti papilomaviru pro 13 letou dceru. Mám dotaz, jestli je nutné přeočkování a pokud ano, tak po jaké době. Děkuji.

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že očkování proti HPV infekci jako prevenci karcinomu děložního čípku je relativně nová záležitost, v současné době nevíme, zda bude třeba peřočkovávat a za jakou dobu. V současnosti je zřejmé, že vysoce pravděpodobně bude ochrana očkování učinná po dobu 10 let a je možné, že přeočkování třeba nebude ani poté. Na definitivní odpověď na tuto otázku bude ale potřeba delší doby od začátku vakcinace.

MUDr. Michael Fanta

Zobrazit odpověď

Dobrý den, prosím poraďte čím mazat ránu po císařském řezu. Děkuji.

Dobrý den,

k podpoře hojení a regeneraci tkání po otevřených řezech je v současnosti na trhu k dispozici celé řada lokálně používaných prostředků kosmteckých prostředků i léků, které jsou volně dostupné v lékarnách - např. měsíčková mast, měsíčková indulona, bepanthen, ricinový olej. V případě infikované, zarudlé jizvy je vhodný Višněvského balzám, nebo antibiotikum Bactroban (to musí předepsat lékař) atd. S výběrem vhodného preparátu Vám pomohou přímo v lékárně nebo se poraďte s Vaším gynekologem.

MUDr. Michael Fanta, PhD.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, po chirurgickém odstranění vaječníků by mi byl gynekologem předepsán vaginální krém s obsahem látky estriol. V příbalovém letáku se uvádí, že jeho účinky ovlivňuje současné užívání přípravků s třezalkou, ale není mi jasné, v jakém smyslu, ani lékař tuto informaci nemá. Prosím o vysvětlení a radu. Děkuji.

Dobrý den,

estriol je přirozený ženský hormon. Metabolizmus (přeměna v těle) tohoto hormonu může být zvýšen při současném užívání látek, o nichž je známo, že aktivují enzymy podílející se na metabolizmu léků. Mezi tyto látky patří rostlinné přípravky obsahující třezalku tečkovanou (Hypericum perforatum). Takže, při večerním popíjení třezalkového čaje může být urychlen metabolismus estriolu a jeho účinek se nemusí projevit v dostatečné míře. Proto doporučuji v průběhu aplikace krému čaje s obsahem třezalky nepopíjet.

Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Dobrý den, od svých 12 let trpím primárním lymfedémem. Je mi známo, že toto onemocnění se často dědí v ženské linii i to, že jej zhoršuje hormonální antikoncepce s obsahem estrogenu. Nyní mám dospívající dcery, u žádné z nich se zatím lymfedém neprojevil, ale já se bojím, aby se antikoncepce nestala spouštěcím faktorem. Potřebovala bych poradit, které přípravky by byly z tohoto hlediska vhodné. Děkuji.

Dobrý den,

u primárního lymfedému se může jednat jak o dědičnou formu, tak o formu nedědičnou. Pokud se chcete do budoucna vyhnout obavám, zda Vaše dcery získaly dědičnou formu, máte možnost absolvovat genetické vyšetření, které Vám tuto otázku jednoznačně vyřeší. Hormonální antikoncepce sama o sobě nemůže lymfedém způsobit, ale může jeho projevy vyvolat, pokud existuje dispozice nebo pokud onemocnění probíhá momentálně bez klinických příznaků. Hormonální antikoncepce skutečně může průběh lymfedémového onemocnění zhoršovat. Hormonální antikoncepční přípravky jsou obecně dvojího druhu: 2složkové - obsahující estrogen a gestagen nebo 1složkové - obsahující pouze gestagen. Ty s obsahem estrogenu zhoršují lymfedém výrazněji než přípravky obsahující pouze gestagen. Průběh onemocnění lymfedémem může být různě závažný. Možnost nasazení hormonální antikoncepce u ženy s lymfedémem by měl vždy posoudit lymfolog ve spolupráci s gynekologem.

Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Léky

Lékárny

Očkování

Klinické studie