Léky používané u dětí

Dotazy týkající se povinného nebo doporučovaného očkování u dětí do 18 let věku, používání léků v dětském věku a jejich doporučené dávkování.

Povinné očkování dětí

27. červenec 2015

Nelíbí se mi příliš očkování Hexavakcínou, nicméně očkovat chci. Lze v současné době očkovat vakcínami (obsažené v hexa) postupně? Případně jsou hrazeny ze zdravotního pojištění?

Očkovat rozloženě lze, ale po domluvě s příslušným dětským lékařem, jelikož to neodpovídá předepsanému schématu. Očkovací látky jednotlivě nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

MUDr. Doležel

Zobrazit odpověď

Infectodell na moluska

20. srpen 2013

Dobrý den, lékařka mi navrhla abych svému 14měsíčními synovi koupila Infectodell a v lékárnách nikde není a nikdo mi neuměl poradit co použít místo toho. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

„pupínky“ zvané molusky jsou způsobeny virem MCV. Tato infekce se šíří kontaktem a chová obdobně jako virové bradavice, se kterými je občas zaměňována. Ačkoliv principy léčby jsou v podstatě stejné jak u dospělých, tak u malých dětí, v rozhodování o léčbě se respektují specifika pro různá věková období.

Pokud je imunitní systém nemocného v pořádku a výsev molusek činí jen několik pupínků, které nemají obtěžující charakter, pak je možné vyčkat, až se výsev spontánně zahojí. To může trvat až jeden rok. Vždy je dobré podpořit imunitu užíváním některého podpůrného přípravku, pokud pacient už nedostává imunomodulační léčbu od lékaře.

Pokud je potřeba molusky odstranit, používají se k tomu buď mechanické nebo chemické metody. K mechanickým patří např. chirurgické seškrábnutí, vypálení nebo zmrazení. U těchto metod stačí často jeden zákrok a onemocnění se dále nešíří. Pacienti – zvláště pak dětští – však tyto metody hůře snášejí. Chemické metody představují aplikaci leptavých látek nebo molusky jinak narušujících léčiv, z nichž však většinu nelze aplikovat u malých dětí. Chemické metody jsou často méně spolehlivé a vyžadují dlouhodobou a opakovanou aplikaci. Mezi tyto přípravky patřil i INFECTODELL s obsahem hydroxidu draselného, který však momentálně není dostupný. Z volně prodejných prostředků je k dispozici omezené množství přípravků. Dají se vyzkoušet přípravky s obsahem éterických olejů (např. olej z australského čajovníku), dále lihové přípravky s česnekovým extraktem nebo vysušující dezinfekce obsahující lihový roztok jódu.

Část dětských pacientů reaguje příznivě na nasazení homeopatie.

Poraďte se tedy s Vaší dětskou lékařkou, za jak závažné považuje onemocnění Vašeho dítěte, a podle toho se dohodněte na strategii další léčby.

Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda u užívání kapek Aktiferrinu u kojence má být nějaký časový odstup u krmení kojeneckou formulí a užitím Aktiferrinu? Mohu dát Aktiferrin najednou společně s kojeneckým mlékem, aniž by se snížilo vstřebávání železa? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

určitě je vhodnější Aktiferrin kapky podávat na lžičce nebo v injekční stříkačce s kojeneckou vodou nebo ovocnou šťávou mezi dvěmi kojeními. Pokud je tato aplikace problematická nebo je přípravek hůře snášen, lze podávat i na lžičce s odstříkaným mlékem či kojeneckým mlékem. Sníží se ale částečně vstřebatelnost železa. Pak je asi vhodnější nechat předepsat Maltofer kapky. Zde je železo vázáno v komplexu a nedochází tak k interakcím se složkami potravy.

Počítejte s tím, že železo obvykle tmavě zbarví stolici, může se objevit zácpa.

Pěkný den,
Mgr.Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně mého syna 7 měsíců věku, který užívá železo Aktiferrin kapky a zbarvují se mu zuby. Tento problém má v souvislosti s užíváním železa, což nám potvrdila naše dětská lékařka, nevíme, zda to zabarvení zubů je trvalé? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ano, uvedený přípravek s obsahem železa může vytvořit tmavý povlak na zubech. Výrobce doporučuje podávat s malým množstvím tekutiny (tzn. kapky nakapat na lžičku tekutiny – voda, zředěný džus), po podání se snažit ještě trochu zapít (ne mlékem, černým čaje – snižují vstřebání železa). Povlak lze dle výrobce odstranit tím způsobem, že namočíte gázu do roztoku jedlé sody a otřete tímto způsobem zoubky. Zbarvení zoubků je přechodné, po vysazení kapek a běžném čištění zoubků by měl povlak postupně zcela zmizet. Pokud by se zdálo, že se povlak nezdařilo zcela vyčistit, domluvte se později se zubním lékařem na přeleštění zoubků. U tak malého dítěte to asi bude momentálně problematické.

Případně se domluvit s lékařem, který synovi kapky předepsal, na změně přípravku. Přípravek Maltofer kapky s obsahem železa nezpůsobuje dle výrobce zabarvení zubní skloviny. Přípravky nelze v lékárně zaměňovat, železo je v nich obsaženo v jiné formě.

Pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Imazol plus a Imazol krémpasta

28. červenec 2013

Poraďte mi prosím jestli je účinnější Imazol plus než Imazol krémpasta. Děkuji.

Dobrý den,

nelze říct, který z přípravků je účinnější, každý z nich se používá na jiný stav postižení pokožky. Imazol plus obsahuje 2 účinné látky a je proto vhodný spíše na smíšené infekce kůže (často v oblasti mezi prsty a v oblastech, kde dochází k výraznějšímu tření kůže navzájem – v tříslech, v podpaží, pod prsy..). Má tedy širší spektrum účinku, působí na infekce způsobené houbami (kvasinkami, plísněmi a dalšími typy) i některými typy bakterií. Používá se obvykle u stavů, kdy je pokožka postižená plísní prosáklejší tekutinou, se zápachem (je způsoben bakteriemi) a často s bodavou či píchavou bolestí. Často je pokožka v oblasti plísňové infekce rozpraskaná se zánětllivým ložiskem.

Imazol krémpasta obsahuje jen protiplísňovou složku, ale má speciální masťový základ, který má vysušující efekt, vytvoří bílý povlak na kůži, je vhodný na větší plochy mokvající pokožky, zvláště u tzv. plenkové dermatitidy (opruzeniny pod plenkami dětí i dospělých), používá se též v oblasti meziprstí atd..

Myslím, že pro laika není zcela jednoduché odhadnout, zda je infekce smíšeného charakteru nebo pouze plísňová, pokud již nemá zkušenosti. Doporučuji poradit se s lékařem a zvolit vhodný přípravek.

Pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Sumetrolim a Aerius

5. duben 2013

Dobrý den, pane doktore, může má 3letá dcera uživat společněe Sumetrolim sirup a Aerius peroralni roztok?

Dobrý den,

společné užívání uvedených léků je možné. Nezbytné je však dodržovat časové rozpětí podávání obou léků. Určitě nepodávejte oba léky současně. Mezi podáním jednoho a druhého léku by měl být vždy rozestup nejméně 1-2 hodin.

Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Zobrazit odpověď

Uchovávání ATB

6. únor 2013

Nedala jsem první dva dny přípravek Amoksiklav 457 do lednice. Může to ovlivnit jeho účinek? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

léčivé přípravky, a o vodou ředěných sirupech to platí zejména, nejsou neomezeně stálé soustavy, ale probíhají v nich rozkladné procesy, které vyvolávají chemické a fyzikálni změny. To může v konečném důsledku vést ke snížení účinnosti léčivé látky či vzniku dráždivých nebo toxických vedlejších produktů.

Z výše uvedeného vyplývá, že účinnost přípravku může být snížena, pokud nejsou dodrženy podmínky skladování. U přípravku AMOKSIKLAV 457 tedy za snížené teploty 2-8 stupňů Celsia. Doporučuji tento kus nepoužívat a nechat si lékařem předepsat nové balení, které bude po naředění uchováváno dle doporučení výrobce.

S pozdravem, Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Aspirin kontra Acylpirin

31. leden 2013

Dobrý den. Jaký je prosím rozdíl mezi Aspirinem kontra Acylpirinem. A ještě jeden dotaz bych si dovolil - myslíte, že je nevhodné dát dítěti byť jenom polovinu tohoto léku? Děkuji mnohokrát za ochotu i odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne.

Dobrý den,

oba uvedené přípravky obsahují účinnou látku Kyselinu acetylosalicylovou, která má účinky analgetické (tlumí bolest), antiflogistické (potlačuje zánět) a antipyretické (snižuje horečku). ASPIRIN od firmy Bayer je originální lék, ACYLPYRIN od firmy Herbacos je jeho kopie, tzv. generikum. Tyto přípravky se liší pouze skladbou pomocných látek použitých při výrobě.
Přípravky s obsahem kyseliny acetylosalicylové se nesmí podávat dětem a adolescentům do 16 let v průběhu horečnatého onemocnění (toto upozornění je uvedeno i v příbalové informaci u léku), poněvadž hrozí vznik velmi vzácného, život ohrožujícího Reyova syndromu. Reyův syndrom je charakterizován neinfekční encefalopathií a jaterním selháním. Typicky se objevuje po odeznění akutních příznaků horečnatého infekčního onemocnění. Mezi klinické projevy patří protrahované profúzní zvracení, bolest hlavy, poruchy vědomí.
Podávání léků s obsahem kyseliny acetylosalicylové dítěti je opravdu nevhodné. Nejvhodnější je vyhledat pomoc lékaře, případně požádat o radu lékárníka. V neodkladných případech je bezpečné použití proti bolesti a horečce u dětí přípravky s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. Vždy je nutné dodržovat dávkování uvedené výrobcem na obalu přípravku. 

S pozdravem, Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda očkování proti prasečí chřipce - vakcína Focetria, které jsem dostala na podzim roku 2009 - při pandemii prasečí chřipky mne ochrání i před letošní prasečí chřipkou, nebo je to jiný typ viru jako u sezónní chřipky? Děkuji za odpověď.

Vážená paní,

očkovací látky proti chřipce se skládají většinou ze tří antigenů, které jsou očekávány v nastávajícím období. Rovněž očkovací látka připravená všemi výrobci pro sezónu 2012 a 2013 obsahuje tři antigeny, mezi kterými je rovněž proti "prasečí chřipce" H1N1. Očkování proti chřipce, sezónní i prasečí, je vždy určeno k ochraně před chřipkovým onemocněním pouze v daném roce.
Vhodné by bylo přeočkování aktuální vakcínou a to do doby, kdy není vyhlášena chřipková epidemie (v některých krajích je výskyt tohoto onemocnění vysoký a jsou krátce před jejím vyhlášením). Proto doporučuji, aby jste navštívila vašeho praktického lékaře a požádala o očkování aktuální vakcínou, před tím, než by byla epidemie vyhlášena. Je ovšem nutno říci, že odolnost proti tomuto onemocnění získáte až po určité době za 2-3 týdny od očkování.

MUDr. Stanislav Konštacký, CSc.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, můžete mi, prosím, říci jak dlouho trvá ochrana po očkování dítěte hexavakcínou u jednotlivých onemocnění? Je u všech šesti infekcí celoživotní nebo je časově omezena? Pokud je nutné přeočkování, tak po jaké době? Předem velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,

hexavakcína se očkuje 4x do 2 let věku. K jednotlivým látkám, které tato vakcína obsahuje sděluji následující: uvedené 4-násobné očkování stačí k celoživotnímu účinku proti žloutence typu B a hemofilovým nakazám; u dětské obrny se k zajištění požadovaného efektu přeočkovává v 10ti letech věku dítěte (podle staršího očkovacícho schématu ve 13ti letech) a poté by to mělo postačovat k úplné ochraně před touto nemocí; u záškrtu, černého kašle a tetanu je nutné přeočkování v 5ti letech života a poté v 10ti letech života. Tetanus se navíc musí k plnému efektu ochrany přeočkovávat každých 10 let.

S pozdravem
Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání léku s obsahem levothyroxinu u mého sedmiletého syna. Užívá denně dávku 25 mikrogramů. Je možné tento lék užívat i třeba dvě hodiny před jídlem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ano, všechny přípravky s levothyroxinem je možné užívat dvě hodiny před jídlem, za předpokladu, že se jedná o první denní jídlo. Užívání tohoto léku "ráno nalačno" znamená, že se nemá brát v intervalu kratším než je půlhodina před snídaní, ale tento interval může být delší.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Vysoké teploty po očkování

22. červenec 2012

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jde něco udělat, aby moje dcera snášela lépe očkování. Má vysoké horečky a já už mám strach z každého očkování a pořád to odkládám. Teď nás čeká očkování proti příušnicím a zarděnkám. Děkuji.

Dobrý den,

z Vašeho dotazu jsem vyrozumněl, že dcera reaguje na očkování vzestupem tělesné teploty, resp. horečkou (tzn. teplota 38,5 °C a více). Pokud dochází jen k této reakci, není potřeba mít nějaký nadměrný strach. Vhodným řešením je dceři podat několik hodin (např. 2) před očkováním nějaký lék snižující horečku a v případě horečky po očkování, potom pokračovat v podávání léku dále, a to podle velikosti horečky.

Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Informacím o příčínách horečky u dětí, ale i o její léčbě, bylo věnováno jedno číslo Infolistů, které je dostupné na http://www.olecich.cz/infolisty-leden.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chci se zeptat od jakého věku doporučuje očkovat děti protí klíšťové encefalitidě? Mám 1,5 roku starou holčičku a chtěla bych jí nechat očkovat. Děkuji.

Dobrý den,
očkování lze provést již v tomto věku dítěte, zvláště pak, pokud žijete v lokalitě, která je na klíšťata bohatá. Pokud je Vaše lokalita ne tak nebezpečná, je poněkud lepší očkování realizovat až po 2. roce věku dítěte. Každopádně orientačně platí, že čím dříve se uvedené očkování zahajuje, tím častější je nutné dítě přeočkovávat, neboť toto očkování nezanechává obranyschopnost trvalou.

Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Zobrazit odpověď

Očkování proti rotavirům

17. prosinec 2011

Dobrý den, jak dlouho trvá imunizace po očkování proti rotavirům? Děkuji.

Dobrý den,

vakcína proti rotavirové infekci by měla chránit dlouhodobě, snad doživotně. Jde o údaj, který prezentuje i výrobce této očkovací látky. Za normálních okolností by tedy u zdravého lidského jedince mělo dojít po aplikaci této očkovací látky k vytvoření dostatečného množství protilátek, které by tohoto jedince měly chránit.

Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Zobrazit odpověď

Odstranění nosní mandle

30. listopad 2011

Dobrý den, můj dotaz se týká mé 2,5 leté dcery. Nedávno jsme prodělali již druhou angínu, při kontrole na ORL mi bylo řečeno, že má zvětšenou nosní mandli a že od 3 let se dá odstranit. Jako miminko byla očkována proti pneumokokum. Můj dotaz zní, zda odstranění nosní mandle sníží riziko angíny a kdy je tak vhodné tento zákrok podstoupit. Děkuji.

Dobrý den,

v klenbě nosu dochází u některých dětí k tomu, že v této oblasti velmi výrazně zduří lymfatické cévy. Takto vzniklá struktura se pak označuje jako tzv. nosní mandle. Tento útvar může být příčinou chrápání dítěte, snadno se zde však zachycují také různé mikroby (bacily) a pak dochází k opakovaným infekcím dýchacích cest nebo opakovaným zánětům středního ucha. Odstranit nosní mandli je vhodné co nejdříve, zvláště pokud je větší; velikost nosní mandle musí posoudit lékař ORL při vyšetření dítěte. Věk Vaší dcery by neměl být žádnou překážkou k tomu, aby byla mandle odstraněna. Dítě však musí být před vlastním odstraněním zdravé - to bývá někdy u těchto dětí obtížné, protože vlivem zvětšené mandle bývají opakovaně nemocné. Pokud to zdravotní stav Vaší dcery dovolí, nechte odstranit nosní mandli co nejdříve.

Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Zobrazit odpověď

Dobrý den, druhou dávku vakcíny proti rotaviru jsme podali po 5 týdnech nikoliv po měsíci od první dávky. Bude tato vakcinace účinná? Nesnižuje se účinnost vakcíny, když se z nějakého např. zdravotního důvodu musí aplikace dalších dávek vakcíny např. hexa posunout např o týden až 14 dní? Děkuji S pozdravem Marie Kudrnová

Dobrý den,

po 5 týdnech bylo očkování aplikováno v doporučeném termínu, neboť výrobce uvádí, že 2. dávka má být podána NEJDŘÍVE za 4 týdny od první a nejpozději v 1/2 roce života dítěte.
Obecně platí, že intervaly mezi jednotlivými dávkami je lepší mít delší než kratší, protože imunitní systém potřebuje určitý čas, než dojde k vytvoření dostatečné hladiny protilátek. Tedy i o několik týdnů zpožděné očkování (nejčastěji to bývá, jak uvádíte, z důvodu nemoci dítěte) nesnižuje účinnost vakcín.

MUDr. Milan Rytíř

Zobrazit odpověď

Dobrý den, jaký je prosím vás maximální možný odstup mezi jednotlivými dávkami hexavakcíny, když je kvůli nemocem nutné přeočkování posouvat, a jak je to u dalších vícedávkových očkování? Děkuji mnohokrát.

Dobrý den,

obvyklá horní mez - odstup mezi dávkami uvedeného typu očkování je 2 měsíce, resp. 72 dnů. Pokud by byl interval mezi jednotlivými dávkymi z různých důvodů delší, je vhodné kontaktovat příslušné očkovací centrum nebo dětského lékaře a zde se přesně na pozměněném sledu očkování domluvit.

MUDr. Zdeněk Doležel

Zobrazit odpověď

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je stále povinné očkování TBC u novorozenců? Žijeme ve Švýcarsku a zde se TBC neočkuje. Děkuji.

Dobrý den,

povinné očkování proti tuberkulóze bylo u novorozenců v ČR zrušeno před koncem roku 2010. Na kalmetizační oddělení jsou na základě dotazníku vyplněného matkou na novorozeneckém oddělení nemocnice odesílány registrujícím pediatrem jen ty děti, které jsou v určitém riziku kontaktu - např. někdo z rodiny pobýval v poslední době déle než 3 měsíce v rizikové zemi - s vyšším výskytem TBC - země vyjmenovává vyhláška (většinou jsou to asijské státy), nebo někdo v rodině má nebo měl TBC. Pokud si rodiče očkování proti TBC přejí, i když dítě není v riziku, je to možné od věku 8 měsíců na účet zdravotní pojišťovny po ukončení základního očkování hexavakcínou - tj. po 3 dávce. Pediatrické společnosti očkování proti TBC zdravým nerizikovým kojencům nedoporučují, protože plošné očkování proti TBC bylo zrušeno zejména proto, že je málo účinné a vyvolává u dětí často nežádoucí účinky.

MUDr. Milan Rytíř

Zobrazit odpověď

Dobrý den, mám 3 měsíční dvojčata, chtěla bych se zeptat, zda je možné najednou aplikovat hexavakcínu, vakcínu proti pneumokokovým nákazám a vakcínu proti rotavirovým nákazám. Děti byly donošené, současná váha 6 kg. V den očkování budou dětem přesně 3 měsíce. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ano, je to možné. Výrobci všech těchto očkovacích látek to v příbalových letácích vakcín také uvádějí. Většinou lékaři očkují hexavakcínu a pneumokoky v jeden den a rotaviry odděleně (ty se totiž mohou očkovat už od 6. týdne). Někteří lékaři aplikují všechna tato očkování odděleně, tedy jednotlivě, při zachování minimálních intervalů 14 dnů mezi jednotlivými dávkami očkování. Hexavakcíny a pneumokoky očkujeme většinou odděleně jen tehdy, když po předchozím očkováním byla nějaká větší reakce - ať celková (horečka kolem 39 °C a více až do druhého dne, bolestivý pláč řadu hodin...) nebo místní (výrazný otok, zarudnutí či pohmatová bolest v místě vpichu). Někdy je pak u těchto dětí u dalších očkování reakce mírnější. Je však třeba mít na paměti i možný negativní dopad rozdělených očkování na dítě. Ví se, že je pro dítě lepší, když si prodělá více očkování najednou - při jednom stresu a pláči - zejména u injekčních vakcín, než když je každých 14 dnů obtěžováno a stresováno dalšími injekcemi.

MUDr. Milan Rytíř

Zobrazit odpověď

Dobrý den, dcera je narozená v srpnu 1998, celkově zdravá, koncem srpna ji bude 13 let. Začátkem června byla očkovaná kombinovanou vakcínou proti diffterii, pertusi, poliomyelitidě a tetanu, protože se prý prošvihlo očkování v 10 nebo 11 letech. V září máme jít na očkování proti Hepatitidě B. Není to příliš brzo (3 měsíce) a nehrozí nějaké komplikace? Děkuji.

Dobrý den,

od roku 2009 se očkují nově děti v 10 letech (mezi 10.-11. rokem) proti černému kašli, záškrtu, infekční obrně a tetanu. Toto očkování bylo zařazeno zejména pro stále častěji se objevujíci dávivý (černý) kašel u dorostenců - naposledy byli proti této nemoci očkováni v 5 letech a nové šetrnější očkování nevytváří dlouhodobou a už vůbec ne celoživotní imunitu, jak tomu bylo u staršího typu vakcíny, kerá však měla hodně nežádoucích účinků nepříjemných pro dítě. Ve 13 letech se děti očkovaly proti obrně a mezi 14.-15. rokem proti tetanu. Toto nové očkování tedy sdružuje v jedné injekci všechny tyto nemoci - děti již nebudou očkovány ve 13 letech proti obrně ani v 15 proti tetanu. Další očkování bude za 15 let - tedy v 25 letech proti tetanu a bylo by vhodné ho spojit opět i s přeočkováním proti dávivému kašli. To, že bylo dítě očkováno až ve 13 letech ho nijak neohrozilo a nevadí to. Toto očkování je neživá očkovací látka a další očkování se může aplikovat už za 14 dní. Žádné komplikace dítěte nehrozí.

MUDr. Milan Rytíř

Zobrazit odpověď

Léky

Lékárny

Očkování

Klinické studie