Interakce a nežádoucí účinky

Dotazy týkající se možnosti vzájemného ovlivnění současně užívaných léků a informace o nežádoucích účincích léků.

Dobrý den, ráda bych se informativně zeptala, zda-li antikoncepce Bonadea může mít snížený účinek při užívání léků na nachlazení (Mucosolvan, Acylpyrin, Stoptussin, ACC...). Případně jaké léky na nachlazení účinek antikoncepce nesnižují. Předem velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,

u volně prodejných léků a dalších podpůrných přípravků pro léčbu nachlazení selhání uvedené antikoncepce nehrozí. Selhání účinku antikoncepce BONADEA připadá v úvahu např. pokud by bylo "nachlazení" vážného rázu a lékař by nasadil na bakteriální infekci antibiotika. Při vyzvedávání léků na recept se proto vždy v lékárně informujte, zda předepsané léky neovlivňují účinek Vaší antikoncepce. Další léky vázané na recept, které interagují s přípravkem BONADEA, jsou uvedeny také v příbalovém letáku antikoncepce.

Z volně prodejných přípravků snižují účinek Vaší antikoncepce čaje nebo doplňky stravy s obsahem třezalky tečkované (Hypericum perforatum).

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den,j aký vliv na organizmus má dlouhodobé - cca 10let užívání tohoto léku? Děkuji.

Dobrý den,

v přípravku MABRON je léčivá látka tramadol. Na tramadol existuje mezi pacienty velmi rozdílná vnímavost. Jiné projevy mívají obvykle starší lidé a jiné mladší dospělí. K typickým vedlejším účinkům tramadolu patří žaludeční nevolnost, zácpa, sucho v ústech, návaly, bolení hlavy, ospalost nebo naopak přílišná bdělost a točení hlavy. Vyjmenované účinky se nemusí projevit všechny a typické je také, že se mohou po nějaké době užívání ztratit. Některým lze předcházet: Aby se zabránilo nevolnosti, je lépe lék užívat po jídle. Jako prevence zácpy se současně užívá vláknina, případně přípravek s laktulózou. Pokud však dlouhodobě přetrvávají vedlejší účinky "na mozek" (silný útlum, poruchy spánku, motanice apod.) má lékař možnost předepsat analgetikum s jiným složením.

Přes výše uvedené představuje tramadol významnou látku, která řadě pacientů s bolestmi vyhovuje, protože se jeho analgetický účinek dá velmi dobře optimalizovat správným dávkováním a kombinací s dalšími vhodnými analgetiky. Pokud uvažujete o nutnosti zvýšení analgetického účinku, poraďte se s Vaším lékařem, jaké dávky jsou u Vás vhodné a která analgetika u Vás přicházejí v úvahu.

Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat kozlík lékařský současně s kortikoidy. Děkuji.

Dobrý den,

kozlík lékařský můžete bez problému užívat současně s kortikoidy. 

Kozlík lékařský není vhodné užívat současně s přípravky, které mohou tlumit nervový systém – léky k léčbě deprese, nespavosti, epilepsie, léky k uvolnění svalů, některé léky k léčbě alergie a také alkohol. Kombinace může zvýšit tlumivý efekt uvedených léčiv. 

pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antibiotikum Clarithromycin-Teva nějakým způsobem ovlivňuje účinnost antikoncepce Katya. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

kombinace uvedeného antibiotika a hormonální antikoncepce nevyžaduje žádné opatření, nedochází zde k interakci, účinnost antikoncepce není ovlivněna. Problém by mohl být jen při výskytu průjmu, který se může objevit při užívání antibiotika. V tomto případě je pak nutné použít další nehormonální metodu antikoncepce (např. kondom) a pak ještě týden po vysazení antibiotika využívat další metody antikoncepce.

Účinnost antikoncepce mohou snižovat penicilinová antibiotika (Ospen, Augmentin, V-PNC, Curam..), některá cefalosporinová antibiotika  (Zinnat, Xorimax…).

Mgr. Lada Mrázková

 

Zobrazit odpověď

Dobrý den, rád bych získal informaci, zda je nějaký volně prodejný lék proti bolesti, který je možno užívat současně s Warfarinem. Děkuji.

Dobrý den,

z volně prodejných analgetik by pro Vás přicházely v úvahu jen přípravky s obsahem paracetamolu. U pacientů užívajících současně warfarin je možné bezpečně podávat paracetamol v dávce 500 mg, kterou je možné zopakovat nejdříve po šesti hodinách - t.j. do celkové dávky nepřekračující 2000 mg paracetamolu za 24 hodin. Pokud je nutné užívat paracetamol pravidelně déle než 1 týden, pak je vhodné zkontrolovat u lékaře krevní parametr INR.

Účinek paracetamolu můžete zvýšit užíváním přípravků s kofeinem, případně s guaifenesinem. Tyto dvoj- nebo trojsložkové volně prodejné přípravky jsou v lékárnách běžně k dispozici. O nasazení výše uvedených léčiv nezapomeňte informovat Vašeho lékaře, aby Vámi zakoupená léčiva bral při dalším rozhodování o léčbě v úvahu.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Xanax a kojení

16. srpen 2013

Dobrý den. Zjistila jsem, že moje dcera žijící již delší dobu v cizině, užívá lék XANAX, trpí prý úzkostnými stavy. Co mě trápí, zjistila jsem po přečtení příbalového letáku, že není doporučeno kojit, což moje dcera činí již rok. Tvrdí, že to má povolené od gynekologa i pediatra. Nevím co si mám o tom myslet, v každém případě mi to dělá velké starosti. Prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud je nutná dlouhodobá léčba úzkostného stavu doporučená lékařem, pak je možné přípravek XANAX (léčivá látka alprazolam) užívat i při kojení. Nebylo prokázáno, že by přípravek XANAX závažně ovlivňoval kojené dítě.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li antibiotika Azitromycin Sandoz 500 mg ovlivňují antikoncepci Bonadea? V příbalovém letáku jsem nenašla o tom zmínku, a proto se radši ptám. Nechci abych něco podcenila. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

přípravky s azithromycinem nesnižují účinnost tabletové antikoncepce.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Prednison a kojení

6. srpen 2013

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera má Crohnovu chorobu a dostala 2 x 20 mg Prednisonu ráno, ale také má 3 měsíčního chlapečka, kterého plně kojí. Gastroenteroložka jí řekla, že Prednison při kojení nevadí, že přechází do mléka jen minimálně, na Internetu jsou informace značně rozporuplné, prosím o Váš odborný názor. Děkuji.

Dobrý den,

léčba Crohnovy choroby je bohužel nezbytná i během kojení, chápu Vaše obavy.

Účinný metabolit Prednisonu tzv. prednisolon přestupuje v malém množství do mateřského mléka. Maximální koncentrace v plazmě dosahuje za 1-2 hodiny po podání. Za 3 hodiny po podání klesne jeho koncentrace v plazmě na polovinu.

Doporučuje se tedy, aby miminko bylo ovlivněno co nejméně, kojit nejdříve za 3-4 hodiny po podání přípravku. Při ranní dávce nad 20mg se doporučuje kojit spíše až za 4h po podání léku. Dle předpokládané doby kojení si naplánovat užití ranní dávky léku a nebo si nachystat na ráno odstříkané mléko.

Pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda u užívání kapek Aktiferrinu u kojence má být nějaký časový odstup u krmení kojeneckou formulí a užitím Aktiferrinu? Mohu dát Aktiferrin najednou společně s kojeneckým mlékem, aniž by se snížilo vstřebávání železa? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

určitě je vhodnější Aktiferrin kapky podávat na lžičce nebo v injekční stříkačce s kojeneckou vodou nebo ovocnou šťávou mezi dvěmi kojeními. Pokud je tato aplikace problematická nebo je přípravek hůře snášen, lze podávat i na lžičce s odstříkaným mlékem či kojeneckým mlékem. Sníží se ale částečně vstřebatelnost železa. Pak je asi vhodnější nechat předepsat Maltofer kapky. Zde je železo vázáno v komplexu a nedochází tak k interakcím se složkami potravy.

Počítejte s tím, že železo obvykle tmavě zbarví stolici, může se objevit zácpa.

Pěkný den,
Mgr.Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Penicilin a Lyndinette 20

20. červenec 2013

Dobrý den, před 14 dni jsem dobrala píchaný penicilin, chtěla bych se zeptat jak dlouho se musím chránit jinak a jaká je pravděpodobnost otěhotnění při nechráněném pohlavním styku při pravidelném užívání antikoncepce. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud užíváte pravidelně hormonální antikoncepci, nemusíte se otěhotnění obávat ani při injekční aplikaci penicilinu, zvláště, pokud již byla jeho aplikace ukončena.

S pozdravem
MUDr. M. Fanta, PhD.

Zobrazit odpověď

Fromilid a alkohol

2. červenec 2013

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou: čtvrtý den užívám přípravek Fromilid 500. Pozítří musím jít na svatbu a zřejmě budu nucen k nějakému přípitku. Obecně vím, že antibiotika se s alkoholem nesnáší. V příbalové informaci se výslovně nezakazuje. Jak si mám počít? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

za předpokladu, že jsou Vaše játra v pořádku a neberete jiné léky, jejichž kombinace je s klaritromycinem (FROMILID) problematická (viz příbalový leták), můžete požít malé množství alkoholu - např. přípitek. Větší množství alkoholu by však v kombinaci s užíváním klaritromycinu mohlo játra přetěžovat.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Zibor 3500 IU a alkohol

30. červen 2013

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli můžu požívat alkohol, popřípadě v jakém množství, jestliže si každe ráno injekčně aplikuji Zibor 3500 IU. Děkuji.

Dobrý den,

alkohol neovlivňuje účinnost přípravku Zibor. Vzhledem k tomu, že jste v léčbě určitých zdravotních obtíží, je vhodné konzumovat alkohol pouze v rozumném množství. Nevím, jaké případně užíváte další léky, zda jsou v pořádku jaterní testy a podobně. Obecně jedno pivo či sklenice vína není problém.
V případě, že by jste v další fázi léčby přecházel na přípravek Warfarin, pak u této léčby už je alkohol problém.

Pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Xorimax a antikoncepce

10. červen 2013

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda antibiotika Xorimax snižují učinek antikoncepce Lindinette a pokud ano jak dlouho po skončení léčby se má používat i jiná ochrana. Děkuji za odpověd.

Dobrý den,

při užívání uvedeného typu antibiotika je nutné použít další nehormonální metodu antikoncepce (např. kondom). Antibiotikum vede k narušení normálního osídlení střeva bakteriemi a může být sníženo vstřebání hormonů antikoncepční tablety. Je doporučeno ještě týden po vysazení antibiotika používat další metody antikoncepce.

s pozdravem,
Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

KLACID SR 500mg

22. květen 2013

Dobrý den, dnes jsem začal užívat antibiotika KLACID SR 500mg... Mohu normalne jist v prubehu lecby mlecne vyrobky? Popripadne je nejake omezeni na jidlo co se na tyto tabletky nesmi...? A kavu lze take konzumovat? Mockrat dekuji za vase odpovedi.

Dobrý den,

ano, můžete se stravovat zcela normálně, vstřebávání účinné látky tohoto antibiotika není ovlivněno potravou, kávou a podobně. Antibiotikum užívejte v pravidelnou denní dobu po jídle, řádně zapijte. Při léčbě antibiotikem není pouze vhodné
konzumovat alkoholické nápoje.

V průběhu léčby lze doporučit podávání probiotik (nejlépe  alespoň se 4h odstupem od antibiotika). Jsou vhodnou prevencí zažívacích obtíží (průjmy, bolesti břicha..), které se mohou při léčbě antibiotiky objevit.

Mgr. Lada Mrázková

Zobrazit odpověď

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení proč se s lékem QUETIAPIN MYLAN 25 MG nesmí pítgrapefruitová šťáva. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

při užívání quetiapinu je dobré se vyvarovat nejen pití grapefruitové šťávy, ale i konzumaci grapefruitového ovoce. Látky obsažené v grapefruitu mohou zvýšit koncentraci quetiapinu v krvi, a tím i nebezpečně zvýšit riziko výskytu nežádoucích účinků quetiapinu.

Informacím o vzájemném působení léků s jinými látkami je věnováno i poslední číslo InfoLISTŮ, viz http://www.olecich.cz/infolisty-lekove-interakce-vzajemne-pusobeni-leku-a-dalsich

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Sumetrolim a Aerius

5. duben 2013

Dobrý den, pane doktore, může má 3letá dcera uživat společněe Sumetrolim sirup a Aerius peroralni roztok?

Dobrý den,

společné užívání uvedených léků je možné. Nezbytné je však dodržovat časové rozpětí podávání obou léků. Určitě nepodávejte oba léky současně. Mezi podáním jednoho a druhého léku by měl být vždy rozestup nejméně 1-2 hodin.

Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

Zobrazit odpověď

Dotaz o lécích

28. březen 2013

Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu,zda-li muzu vzít lék ibalgin 400 a sirup mucosolvan pro dospělé za sebou s nějakým časovým odstupem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

kombinace těchto léků se nevylučuje, při užívání není potřeba žádný časový odstup.
Ibalgin 400mg užívejte maximálně třikrát denně 1 tabletu po jídle. Mucosolvan sirup pro dospělé dvakrát denně 10ml, druhou dávku nejpozději do 17 hodin.

S pozdravem, Mgr. Roman Staszko

Zobrazit odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se může užívat V - Penicilin 750 mg a Femibion 800 a jak dlouho po dobrání antibiotik počkat s otěhotněním? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

uvedenou kombinaci můžete užívat společně. Čekat s otěhotněním nemusíte vůbec, penicilinová antibiotika je možné užívat i během gravidity.

S pozdravem
MUDr. M. Fanta, PhD. 

Zobrazit odpověď

Euthyrox

19. březen 2013

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musím brát Euthyrox pouze půl hodiny před jídlem ráno, anebo zda ho mohu brát třeba i večer 2 hodiny po jídle. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

bohužel je důležité, abyste dodržela u užívání obě stěžejní pravidla - t. j. brát hormony štítné žlázy nalačno a ráno. Podávání večer je nevhodné kvůli aktivačním účinkům na metabolismus.

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Dobrý den, jsem v 30. týdnu těhotenství, od lékařky mám předepsáno užívat 2 tablety Maltoferu denně. V příbalovém letáku je uvedeno, že tablety se mohou užívat společně s jídlem nebo ihned po něm. V čem se ale informace mé lékařky a lékarnice vydávající mi tento lék liší, jsou omezení užívání ve smyslu mléčných výrobků. Můj dotaz tedy zní - mohu Maltofer užívat, když je součástí mé stravy právě mléko nebo jiný mléčný výrobek, nebo by měly uplynout cca 2h od doby, kdy jsem mléčný výrobek požila a teprve pak mohu užít Maltofer jako je tomu např. u Tardyferonu. Jde mi o to, aby se Maltoferu vstřebalo co nejvíce. Děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemnný den.

Dobrý den,

mléko, mléčné výrobky, případně přípravky s vápníkem nebo dalšími minerály samozřejmě jíst můžete, ale platí omezení, že je potřeba dodržovat dvouhodinový odstup od užití přípravku se železem.

S pozdravem,
Mgr. Jana Holfeuerová

Zobrazit odpověď

Léky

Lékárny

Očkování

Klinické studie