ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Výkladový slovník

potraviny pro zvláštní lékařské účely

Dle vyhlášky O potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, jsou to potraviny, které jsou určeny pro výživu u:
  • určitých skupin osob, jejichž trávicí proces nebo látková přeměna je narušená,
  • určitých  skupin  osob, nacházejících se ve zvláštním fyziologickém stavu a  které 
    proto mohou mít specifické výhody z řízené spotřeby určitých látek v
    potravinách, nebo
  • zdravých kojenců a malých dětí.

 

Uvedená vyhlášky rozlišuje následující kategorie potravin pro zvláštní výživu:

  • potraviny  pro počáteční  a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí,
  • potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí,
  • potraviny  pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti,
  • potraviny pro zvláštní lékařské účely,
  • potraviny bez fenylalaninu,
  • potraviny bezlepkové,
  • potraviny  určené pro  osoby  s poruchami  metabolismu  sacharidů (diabetiky),
  • potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové,
  • potraviny s nízkým obsahem bílkovin,
  • potraviny  určené pro  sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesného výkonu.

 

Zkratka - PZLÚ

Klinické studie