ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Měření teploty

25. červenec 2014

Dobrý den, můj dotaz se týká správného měření teploty. Teplotu měřím 5 minut rtuťovým teploměrem v podpaží - pokud při měření sedím, v klidu, nemluvím a nehýbu se, teploměr ukáže vždy minimálně o 0,2 stupně více, než když u měření ležím. Jaká teplota je tedy přesnější a má vůbec odchylka 0,2 nějaký vliv na stav, případně kterou hodnotu mám hlásit lékaři. Dále mě ještě zajímá, zda je možné u zdravého člověka kolísání tělesné teploty mezi nocí a odpolednem až o 1,5 stupně. Mnohokrát děkuji.

Dobrý den,

hodnota tělesné teploty v průběhu dne velmi kolísá, liší se na různých částech našeho těla. Teplotu ovlivňují i další faktory - fyzická aktivita, celkový stav organismu (psychické napětí, stres), teplota okolí, oblečení měřeného, věk i pohlaví, spánek, některé léky, hormony. Je to tedy hodnota velmi nestálá.  Měříme tzv. teplotu slupky, jejíž teplota se mění vlivem okolí. Vnitřní teplota těla je hodnota relativně stálá, pohybuje se kolem 39-40°C - této teplotě se nejvíce blíží teplota měřená v konečníku.

Je nutno vzít v úvahu, že nejnižší tělesná teplota bývá kolem 4h ráno, nejvyšší kolem 18h večer. Teplota by se neměla měřit bezprostředně po probuzení, po fyzické námaze, po koupeli či sprše. Je nutno počkat s měřením alespoň 5minut, nejlépe 30minut.

A teď k Vašim otázkám. Odchylka 0,2 °C nemá vliv na stav, lékaři nelze nahlásit nějakou absolutní teplotu. Nevím, zda měříte z nějakého zdravotního důvodu teplotu denně nebo pouze v období, kdy se necítíte dobře a vypadá to, že budete nemocný(á). U zdravého člověka je zcela normální, že tělesná teplota kolísá v průběhu celého dne až o 1,5 -2°C.

Abychom to shrnuli. Při správném měření teploty by měla být v místnosti přiměřená  teplota,  měřená osoba by měla být před měřením nejlépe 30minut bez výraznější fyzické aktivity. Je nutné brat v úvahu i čas měření vzhledem ke kolísání teploty během dne. Doporučuje se měřit teplotu v pravidelných intervalech, při měření zaznamenat zhruba čas měření a místo měření (podpaží, konečník, ústa, ucho, čelo).

Vy měříte teplotu v podpažní jamce, je tedy důležité teploměr správně umístit. Špičku teploměru je nutno umístit do nejhlubšího a nejteplejšího místa v jamce, špička musí být po celou dobu měření v kontaktu s kůží a nesmí se s ní  hýbat (ani drobné pohyby rukou a prstů při psaní). Přiloženou paží teploměr pevně fixujeme. Při měření můžete v klidu sedět nebo ležet.  Abychom dosáhli co nejpřesnějšího výsledku, doporučuje se držet teploměr 5 minut.

Normální teplota v podpaží je v rozmezí 35,2 – 36,7 ºC, zvýšená teplota je nad 37ºC, horečka nad 38 ºC.

Dle Vašich informací teplotu měříte zcela správně, jen je nutno si uvědomit výše uvedené faktory ovlivňující teplotu a její kolísání během dne.

pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie