ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Aktiferrin a zabarvení mléčných zubů

31. červenec 2013

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně mého syna 7 měsíců věku, který užívá železo Aktiferrin kapky a zbarvují se mu zuby. Tento problém má v souvislosti s užíváním železa, což nám potvrdila naše dětská lékařka, nevíme, zda to zabarvení zubů je trvalé? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ano, uvedený přípravek s obsahem železa může vytvořit tmavý povlak na zubech. Výrobce doporučuje podávat s malým množstvím tekutiny (tzn. kapky nakapat na lžičku tekutiny – voda, zředěný džus), po podání se snažit ještě trochu zapít (ne mlékem, černým čaje – snižují vstřebání železa). Povlak lze dle výrobce odstranit tím způsobem, že namočíte gázu do roztoku jedlé sody a otřete tímto způsobem zoubky. Zbarvení zoubků je přechodné, po vysazení kapek a běžném čištění zoubků by měl povlak postupně zcela zmizet. Pokud by se zdálo, že se povlak nezdařilo zcela vyčistit, domluvte se později se zubním lékařem na přeleštění zoubků. U tak malého dítěte to asi bude momentálně problematické.

Případně se domluvit s lékařem, který synovi kapky předepsal, na změně přípravku. Přípravek Maltofer kapky s obsahem železa nezpůsobuje dle výrobce zabarvení zubní skloviny. Přípravky nelze v lékárně zaměňovat, železo je v nich obsaženo v jiné formě.

Pěkný den,
Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie