ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Regulační poplatky v lékárně

15. březen 2013

Dobrý den, Rád bych se zeptal na téma regulačních poplatků v lékárně. Situace 1) Pokud mám přípravek, který má doplatek 10 Kč a budu mít recept na dvě balení. Kolik zaplatím v lékárně včetně reg. poplatku a co se počítá do ochranného limitu? Situace 2) Pokud mám přípravek, který má doplatek 124 Kč a budu mít recept na dvě balení. Kolik zaplatím v lékárně včetně reg. poplatku a co se počítá do ochranného limitu? Předem moc děkuji za zprávu. Hezký den.

Dobrý den,

ochranný limit včetně jeho výše a pravidel pro započítávání doplatků a regulačních poplatků i pravidla pro výběr regulačních poplatků stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění.
Dle tohoto zákona se od 1. 1. 2012 vybírá regulační poplatek za recept ve výši 30 Kč.

1) Doplatek 10 Kč na 1 balení léku, pokud máte 2 balení léku pak zaplatíte: 2 x 10 Kč doplatek + 30 Kč regulační poplatek

2) Doplatek 124 Kč na 1 balení léku, pokud máte 2 balení léku pak zaplatíte: 2 x 124 Kč doplatek + 30 Kč regulační poplatek

Do ochranného limitu se započítávají regulační poplatky za recept i za návštěvu lékaře. Dále doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky s obsahem stejné léčivé látky a stejné cesty podání pouze ve výši vypočtené podle doplatku na léčivý přípravek, jehož doplatek na množstevní jednotku této léčivé látky je nejnižší a u kterého nebylo zjištěno přerušení nebo ukončení dodávání. To neplatí, pokud předepisující lékař na receptu vyznačil, že předepsaný léčivý přípravek nelze nahradit, v takovém případě se do limitu započítává doplatek v plné výši.

Výše doplatku započitatelného do ochranného limitu je vždy u každého léku jiná, je vždy uvedena na účtence a najdete ji společně s dalšími informacemi o výši úhrady a doplatku v databázi léků www.olecich.cz v detailu konkrétního přípravku v záložce "ceny a úhrady".

Více informací o cenách, úhradách, doplatcích a dalších položkách se dozvíte i v Encyklopedii na portálu, viz https://www.olecich.cz/encyklopedie/ceny-a-platby-za-leciva , kde jsou uvedeny i příklady.

S pozdravem
Jitka Židlická

Klinické studie