ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Lék Trimepranol 10 mg

5. březen 2013

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně výpadku tbl Trimepranolu, který není dostupný v žádné lékárně u nás. Je zrušena registrace nebo se jedná jen o výpadek dodávky? Je možno něčím jiným nahradit? S pozdravem a díky.

Dobrý den, 

u přípravku TRIMEPRANOL 10 MG zanikla platnost rozhodnutí o registraci, držitel tohoto rozhodnutí nepožádal zákonem stanoveným způsobem o prodloužení registrace.

Lék který nemá platnou registraci nesmí být dále prodáván. 

S obsahem stejné účinné látky jako přípravek TRIMEPRANOL 10 MG (metipranolol) není v ČR registrován žádný jiný léčivý přípravek.

Vhodnou náhradu jiným přípravkem s obsahem jiné účinné látky nebo i z jiné skupiny látek dle indikace a stanovené diagnózy, může doporučit pouze Váš ošetřující lékař.

Trimepranol (účinná látka Metipranolol) patřil do velké skupiny léčiv s názvem beta-blokátory. Zejména v 80. létech minulého století byl široce rozšířen a užíván mimo jiné i ve vámi zmiňované indikaci „ovlivnění srdečního rytmu psychikou/stresem“, přesněji řečeno při sinusové tachykardii spojené se zvýšenou sympatoadrenergní aktivitou (stres, úzkost, hypertyreóza apod.). Po roce 1990 začaly na náš trh pronikat jiné a modernější betablokátory a některé jejich novější vlastnosti (zejména kardioselektivita) umožnily podávat tyto látky i těm pacientům, kteří by jinak beta-blokátor nesnášeli. Trimepranol  byl sice kvalitní lék, ale stále častěji byla dávána přednost novějším léčivům, a to zejména z důvodů delšího biologického poločasu, výše zmiňované kardioselektivity nebo dalších pozitivních vlastností (vazodilatace, blokáda alfa-receptorů aj.).

Základní skupiny léčiv s obdobnými indikacemi především v monoterapii i kombinační léčbě arteriální hypertenze, jsou β blokátory, inhibitory ACE, AT1-blokátory, dlouhodobě působící blokátory kalciových kanálů a diuretika. Tyto skupiny jsou považovány za rovnocenné a představují léčiva první volby. Při volbě vhodné léčby rozhoduje přítomnost přidružených
onemocnění a předpokládaná snášenlivost léku. Všechny základní skupiny antihypertenziv lze kombinovat s diuretiky, která potencují jejich účinek.

V případě, že není možné k léčbě použít žádný přípravek v ČR registrovaný a dostupný, může ošetřující lékař za splnění podmínek předepsaných § 8 zákona o léčivech předepsat na recept i lék v ČR neregistrovaný, který lékárna přes distributora objedná z jiného státu, jedná se o tzv. "individuální dovoz" či "mimořádný dovoz". Rozhodnutí pro
tento způsob použití léčivého přípravku je v kompetenci ošetřujícího lékaře. Úhradu ze zdravotního pojištění musí předem schválit revizní lékař pojišťovny, jinak je k tíži pacienta.

TRIMEPRANOL 10 MG je stále registrován na Slovensku, pokud byste ve spolupráci s ošetřujícím lékařem nenalezli vhodnou náhradu jiným, v ČR dostupným lékem, je možné, aby Vám lékař tento předepsal v režimu neregistrovaného LP dle zákona o léčivech. O této variantě ale musí rozhodnout lékař. Záleží pak, zda bude lék dostupný.

S pozdravem
Jitka Židlická

Klinické studie