ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Léky na vysoký krevní tlak

31. leden 2013

Dobrý den, zajímalo by mě, za jak dlouho se projeví účinky léku na vysoký krevní tlak. Mamince již nepomáhaly slabší varianty. Po třech dnech se tlak nesnížil. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

doporučuji ještě vydržet, dle informací výrobce je zřetelného antihypertenzního účinku dosaženo během 2 týdnů. U většiny pacientů je maximální efekt pozorován během 4 týdnů, u některých až 8 týdnů. Pak se zvažuje další postup. Je to tak u většiny přípravků užívaných k léčbě tlaku, obvykle se první kontrola u internisty či praktického lékaře dělá nejdříve za 2 – 4 týdny, pokud se nevyskytnou nějaké problémy.
Nevím, zda Vaše maminka neužívá ještě další léky, které by mohly zvyšovat tlak. Je třeba si i uvědomit, že protizánětlivé léky (s obsahem kyseliny acetylsalicylové, ibuprofenu, diclofenaku, naproxenu, indometacinu a další) mohou snižovat účinek antihypertenzních léčiv. Pozor na kombinované přípravky používané k léčbě příznaků nachlazení (Coldrex, Paralen grip atd..) – nejsou vhodné u pacientů s vysokým tlakem.
Je vhodné se zaměřit i na další opatření, které by mohly přispět k lepšímu udržování tlaku, ale o těch jste určitě lékařem informováni. Snažit se omezit příjem soli, lze i používat dietní soli se sníženým obsahem sodíku, u kterých je slaná chuť zachována – např. Redusalt, Salka – lze koupit v lékárnách. Omezit pití kávy, alkoholu, nekouřit, snažit se o stravu s dostatkem zeleniny, ovoce, snížit příjem nasycených tuků. Udržování vhodné hmotnosti, věku odpovídající fyzická aktivita.
Léčbou je snaha dosáhnout a udržovat hodnoty tlaku pod 140/90 mmHg. Je třeba si uvědomit, že krevní tlak je kolísající hodnota, mění se během dne vlivem kolísání hladin hormonů. Nejvyšší bývá obvykle ráno po probuzení a v odpoledních hodinách.
Volba léku závisí na řadě okolností, věku pacienta a především přidružených onemocněních. U některých pacientů je výběr vhodné kombinované léčby tlaku náročnější. 

Mgr. Lada Mrázková

Klinické studie