ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Aspirin kontra Acylpirin

31. leden 2013

Dobrý den. Jaký je prosím rozdíl mezi Aspirinem kontra Acylpirinem. A ještě jeden dotaz bych si dovolil - myslíte, že je nevhodné dát dítěti byť jenom polovinu tohoto léku? Děkuji mnohokrát za ochotu i odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne.

Dobrý den,

oba uvedené přípravky obsahují účinnou látku Kyselinu acetylosalicylovou, která má účinky analgetické (tlumí bolest), antiflogistické (potlačuje zánět) a antipyretické (snižuje horečku). ASPIRIN od firmy Bayer je originální lék, ACYLPYRIN od firmy Herbacos je jeho kopie, tzv. generikum. Tyto přípravky se liší pouze skladbou pomocných látek použitých při výrobě.
Přípravky s obsahem kyseliny acetylosalicylové se nesmí podávat dětem a adolescentům do 16 let v průběhu horečnatého onemocnění (toto upozornění je uvedeno i v příbalové informaci u léku), poněvadž hrozí vznik velmi vzácného, život ohrožujícího Reyova syndromu. Reyův syndrom je charakterizován neinfekční encefalopathií a jaterním selháním. Typicky se objevuje po odeznění akutních příznaků horečnatého infekčního onemocnění. Mezi klinické projevy patří protrahované profúzní zvracení, bolest hlavy, poruchy vědomí.
Podávání léků s obsahem kyseliny acetylosalicylové dítěti je opravdu nevhodné. Nejvhodnější je vyhledat pomoc lékaře, případně požádat o radu lékárníka. V neodkladných případech je bezpečné použití proti bolesti a horečce u dětí přípravky s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. Vždy je nutné dodržovat dávkování uvedené výrobcem na obalu přípravku. 

S pozdravem, Mgr. Roman Staszko

Klinické studie