ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Platnost očkování proti prasečí chřipce

9. leden 2013

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda očkování proti prasečí chřipce - vakcína Focetria, které jsem dostala na podzim roku 2009 - při pandemii prasečí chřipky mne ochrání i před letošní prasečí chřipkou, nebo je to jiný typ viru jako u sezónní chřipky? Děkuji za odpověď.

Vážená paní,

očkovací látky proti chřipce se skládají většinou ze tří antigenů, které jsou očekávány v nastávajícím období. Rovněž očkovací látka připravená všemi výrobci pro sezónu 2012 a 2013 obsahuje tři antigeny, mezi kterými je rovněž proti "prasečí chřipce" H1N1. Očkování proti chřipce, sezónní i prasečí, je vždy určeno k ochraně před chřipkovým onemocněním pouze v daném roce.
Vhodné by bylo přeočkování aktuální vakcínou a to do doby, kdy není vyhlášena chřipková epidemie (v některých krajích je výskyt tohoto onemocnění vysoký a jsou krátce před jejím vyhlášením). Proto doporučuji, aby jste navštívila vašeho praktického lékaře a požádala o očkování aktuální vakcínou, před tím, než by byla epidemie vyhlášena. Je ovšem nutno říci, že odolnost proti tomuto onemocnění získáte až po určité době za 2-3 týdny od očkování.

MUDr. Stanislav Konštacký, CSc.

Klinické studie