ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Otázka

Močové cesty

6. srpen 2012

Dobrý den, je mi 47 let a již od 20 let mě trápí záněty močového měchýře. Připadá mi, že s věkem se potíže zhoršují. Často užívám antibiotika, letos jsem již měla zánět 5 x. Dodržuji všechny zásady, které znám, užívám spoustu přípravků, ale nic platné. Hrozně mi to znepříjemňuje život. Můžete mi, prosím, poradit, co s tím? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

některé ženy jsou na recidivující (opakující se) infekty močového měchýře náchylné a je potřeba u nich provést vyšetření, která vyloučí případné příčiny těchto infekcí. Předpokládám, že taková vyšetření jste v minulosti absolvovala ve spolupráci s praktickým lékařem a urologem.
U recidivujících infekcí močového měchýře se používají typicky následující léčebné postupy:

  1. dlouhodobé podávání tzv. protibakteriálních chemoterapeutik (řádově týdny až měsíce) obvykle ve večerní dávce,
  2. posílení obranyschopnosti močového systému lékem URO-VAXOM,
  3. podáváním individuálně připravených autovakcín.

Důležité je také uplatňování preventivních zásad: dostatek tekutin, zabránit prochladnutí, úzkostlivější hygiena intimních partií (včetně sexuálního partnera, u kterého je potřeba také provést mikrobiologické vyšetření), vymočení bezprostředně po pohlavním styku. Nejsou vhodné mechanické a chemické typy antikoncepce (t.j. nitroděložní tělíska, spermicidy, kondomy), vhodné je poradit se s gynekologem o možnosti užívání hormonálního preparátu – v některých případech snižuje hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie riziko výskytu diskutovaných infekcí.

S pozdravem
Mgr. Jana Holfeuerová

Klinické studie